Βίοι Αγίων
25 Ιουλίου, 2020

Μνήμη Αγίων Πατέρων της Ε’ Οικουμενικής Συνόδου

Διαδώστε:

Η Εκκλησία μας τιμά σήμερα τη μνήμη των 165 αγίων πατέρων, που συγκρότησαν την Ε΄ Οικουμενική Σύνοδο. Η Σύνοδος αυτή συγκλήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, με πρωτοβουλία και στήριξη του αυτοκράτορα Ιουστινιανού, το έτος 535 και καταδίκασε το μονοφυσιτισμό και τις πλάνες του Ωριγένη, οι οποίες δίχαζαν τους Χριστιανούς από τους επιτήδειους οπαδούς του.

Επίσης, σήμερα τιμούμε τη μνήμη της διακόνισσας Ολυμπιάδας που, αντιμετωπίζοντας χριστιανοπρεπώς το θάνατο του συζύγου της, αφιερώθηκε στο κοινωνικό έργο της Εκκλησίας και αποδείχθηκε πολύτιμη συμπαραστάτης του αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Διέθεσε, με διάκριση, όλη την περιουσία της στους φτωχούς και παρέμεινε με αφοσίωση στη διακονία του έργου της Εκκλησίας μέχρι το θάνατό της.

Σήμερα, ακόμη, τιμούμε όλως ιδιαιτέρως την κοίμηση της θεοπρομήτορος Άννης, της μητέρας της Υπεραγίας Θεοτόκου. Η πρώην στείρα Άννα, σύζυγος του Ιωακείμ, αφού γέννησε και απογαλάκτισε την Παναγία και την αφιέρωσε, σε ηλικία 3 ετών, στο ναό, πέρασε την υπόλοιπη ζωή της με προσευχή, νηστεία και άσκηση. Σε ηλικία περίπου 70 ετών αποδήμησε προς τον Κύριο, έχοντας αναδειχθεί ευεργέτιδα της ανθρωπότητας, με το να γεννήσει τη Μαριάμ, τη μητέρα του Ιησού Χριστού και Σωτήρα του κόσμου.

Διαδώστε: