Του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου
Σήμερα, η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των Οσίων Λουκά και Πέτρου του ευλαβούς και των Μαρτύρων Ευψυχίου και Σώζοντος καθώς και του παιδομάρτυρος Σώζοντος από την Ασπρογιά της Πάφου.
Ο Άγιος μάρτυρας Σώζων καταγόταν από την περιοχή της Λυκαονίας της Μ. Ασίας και έζησε τον 3ο αιώνα μ.Χ. Ήταν ειδωλολάτρης και βοσκός στο επάγγελμα, γρήγορα όμως βαπτίστηκε χριστιανός και πήρε το όνομα Σώζων. Ήταν άνθρωπος ενάρετος και θεοσεβής. Με την ένταξή του στο σώμα της Εκκλησίας, με το άγιο Βάπτισμα και το άγιο Χρίσμα, ενεργοποίησε τα χαρίσματα του αγίου Πνεύματος στη ζωή του. Μελετούσε τις Γραφές και κήρυττε το λόγο του Ευαγγελίου, προς ωφέλεια των πιστών. Κάποια μέρα μπήκε σε έναν ειδωλολατρικό ναό όπου είδε ένα άγαλμα φτιαγμένο από χρυσό και αργυρό. Τότε, έκοψε το ένα χέρι του αγάλματος και αφού το πούλησε μοίρασε τα χρήματα στους φτωχούς. Ο ηγεμόνας της περιοχής, όταν έμαθε τι είχε συμβεί, άρχισε να συλλαμβάνει και να τιμωρεί τους χριστιανούς.
Τότε ο Σώζων, χωρίς να έχει μετανιώσει για την πράξη του, παρουσιάστηκε στον ηγεμόνα και ομολόγησε την πίστη του στο Σωτήρα Χριστό. Έπειτα από πολλά βασανιστήρια, παρέδωσε το πνεύμα του στο Θεό.
Σήμερα η Εκκλησία μάς προετοιμάζει πνευματικά για την αυριανή μεγάλη εορτή των Γενεθλίων της Θεοτόκου. Η γέννηση της Μαριάμ από τους δίκαιους Ιωακείμ και Άννα προξένησε χαρά σε όλο το ανθρώπινο γένος, διότι από την Παναγία έλαβε σάρκα ο άσαρκος και άχρονος Υιός και Λόγος του Θεού και Σωτήρας του κόσμου. Έλυσε την κατάρα της ανυπακοής της πρώτης Εύας και έφερε την ευλογία στο ανθρώπινο γένος.
Αυτή την αλήθεια ψάλλουμε στα σημερινά προεόρτια: «Ἡ παγκόσμιος χαρά, ἐκ τῶν δικαίων ἀνέτειλεν ἡμῖν, ἐξ Ἰωακεὶμ καὶ τῆς Ἄννης, ἡ πανύμνητος Παρθένος· ἥτις δι᾿ ὑπερβολὴν καθαρότητος, ναὸς Θεοῦ ἔμψυχος γίνεται, καὶ μόνη κατὰ ἀλήθειαν, Θεοτόκος γνωρίζεται. Αὐτῆς ταῖς ἱκεσίαις Χριστὲ ὁ Θεός, τῷ κόσμῳ τὴν εἰρήνην κατάπεμψον, καὶ ταῖς ψυχαῖς ἡμῶν τὸ μέγα ἔλεος» (Θεοτοκίον τῶν ἀποστίχων. Ἦχος δ’. Γερμανοῦ).
Στο Απολυτίκιον τονίζουμε τη μεγάλη αλήθεια ότι «Ἡ στεῖρα τίκτει, τὴν Θεοτόκον καὶ τροφὸν τῆς ζωῆς ἡμῶν».