Ο Άγιος Κωνσταντίνος ο νεομάρτυς γεννήθηκε στο χωριό Ψιλομέτωπο της Μυτιλήνης, από γονείς Μουσουλμάνους.
Από τη Μυτιλήνη βρέθηκε μαζί με τη μητέρα και τ’ αδέλφια του στη Μαγνησία και αργότερα στη Σμύρνη. Εκεί βοηθούσε τ’ αδέλφια του σε οπωροπωλείο, που είχαν, μεταφέροντας τα ψώνια στα σπίτια των ευγενών.
Πηγαίνοντας, όμως, συχνά στη Μητρόπολη της Σμύρνης, άκουγε και έμαθε την ελληνική γλώσσα, ενώ κατηχήθηκε και στη χριστιανική θρησκεία. Έφυγε, λοιπόν, για το Άγιον Όρος, αλλά κανείς δεν τον δεχόταν. Τότε, ο εκεί εξόριστος Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε’, στη Μ. Λαύρα, αφού τον έκανε δόκιμο, τον βάπτισε χριστιανό στα Καυσοκαλύβια, δίνοντάς του το όνομα Κωνσταντίνος.
Ο Άγιος Κωνσταντίνος, στη Σκήτη του Τιμίου Προδρόμου, προσκύνησε τα τίμια λείψανα των νεοφανών μαρτύρων και τον κατέλαβε ο πόθος να μιμηθεί την πράξη τους. Αφού πέρασε με νηστεία και προσευχή κοντά σε πνευματικό, αποφάσισε να πάει στη Μαγνησία, για να βαπτίσει την αδελφή του χριστιανή. Μετά όμως από συμβουλή των Πατέρων, απέπλευσε από το Άγιον Όρος και αποβιβάστηκε στις Κυδωνιές.
Στις Κυδωνιές αναγνωρίστηκε από κάποιο Τούρκο και οδηγήθηκε στον Αγά. Εκεί ομολόγησε τον Χριστό και, αφού φανέρωσε την καταγωγή του, φυλακίστηκε και βασανίστηκε σκληρά. Όταν τον ανέκριναν πάλι, ο Άγιος Κωνσταντίνος έκανε μπροστά τους το σημείο του Σταυρού, αποδεικνύοντας έτσι το αμετάθετο της πίστης του. Τότε τον ξαναφυλάκισαν και τον βασάνισαν με φρικτό τρόπο. Βλέποντας ο ηγεμόνας ότι κάθε προσπάθειά του πήγαινε χαμένη, τον έστειλε στην Κωνσταντινούπολη, όπου τον υπέβαλαν εκ νέου σε σκληρά βασανιστήρια και τελικά τον απαγχόνισαν στις 2 Ιουνίου 1819 μ.Χ.
Χειρόγραφη Ακολουθία του βρίσκεται στην Καλύβη του Άγιου Ιωάννη του Θεολόγου στα Καυσοκαλύβια και στη Μονή του Αγίου Παντελεήμονος στο Άγιον Όρος.
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.
Πᾶσαν ηὔφρανας, πιστῶν χορείαν, καί κατήσχυνας, τούς Ἄγαρ γόνους, ἀνακηρύξας λαμπρῶς τήν εὐσέβειαν, καί ὑπομείνας ἀνύποιστα βάσανα, ὦ Κωνσταντῖνε Μαρτύρων ἀγλάϊσμα. Ὡς οὖν ἔτυχες, οὗπερ ἐπόθεις ἀοίδιμε, μνημόνευε ἡμῶν τῶν εὐφημούντων Σε.
Πληροφορίες: saint.gr