Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου
Ο Προφήτης Ιωνάς συγκαταλέγεται στους λεγόμενους «μικρούς» Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης. Προσπάθησε να μην εφαρμόσει την εντολή του Θεού να κηρύξει μετάνοια στη Νινευί και επιβιβάσθηκε σε πλοίο για αντίθετο προορισμό. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, σηκώθηκε μεγάλη θαλασσοταραχή και τότε υποχρεώθηκε να αποκαλύψει την ανυπακοή του στο θέλημα του Θεού.
Ακολούθως, τον έριξαν στη θάλασσα θεληματικά και αμέσως η τρικυμία κόπασε, τον δε Ιωνά τον κατάπιε ένα μεγάλο κήτος, το οποίο τον εξέμεσε στη στεριά, μετά από τρεις ημέρες. Το θαύμα αυτό προτύπωσε θεολογικά την τριήμερη ταφή και Ανάσταση του Ιησού Χριστού.
Μετά από το ναυάγιο, ο Ιωνάς έλαβε και πάλι εντολή από το Θεό να κηρύξει μετάνοια στη Νινευί. Στην περίπτωση αυτή υπακούει τάχιστα στο θέλημα του Θεού. Ο Ιωνάς κήρυξε στη Νινευί και κατόπιν εγκαταστάθηκε έξω από αυτή, για να δει το αποτέλεσμα. Τότε, οι Νινευίτες με ταπείνωση πένθησαν, νήστεψαν, μετανόησαν και σώθηκαν. Στο μέρος που εγκαταστάθηκε ο Προφήτης Ιωνάς βλάστησε μια κολοκυθιά, που με τη σκιά της προστάτευε τον Ιωνά από τον καύσωνα. Απορημένος για τη μη καταστροφή της Νινευί, κοίταξε την κολοκυθιά την είδε να ξηραίνεται, υπέφερε από τον καύσωνα και ελυπήθη «σφόδρα», πάρα πολή. Παραπονέθηκε στο Θεό για την καταστροφή της κολοκυθιάς. Αμέσως όμως πήρε απάντηση από το Θεό, «ο οποίος ενδιαφέρεται περισσότερο για τους ανθρώπους, από όσο ο Ιωνάς για την κολοκυθιά».
Να σημειωθεί ότι η σχετική με το θέμα προφητεία, από το βιβλίο του Προφήτη Ιωνά, διαβάζεται στην Εκκλησία στην πρώτη Ανάσταση, το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου.
Η μετάνοια και η ταπείνωση έλκουν τη χάρη και την ευλογία του Θεού στη ζωή των ανθρώπων. Σταθερό παράδειγμα και σύμβολο θάρρους, ο Σταυρός του Σωτήρος Χριστού.