01/05/2020 01/05/2020 Ο Προφήτης Ιερεμίας γεννήθηκε περί το 650 π.Χ. Ανατράφηκε μέσα σε ιερατική οικογένεια και σε νεαρή ηλικία κλήθηκε από το Θεό στο προφητικό αξίωμα. Παρά τις αντιρρήσεις του, λόγω του νεαρού της ηλικίας του, εντούτοις υποχωρεί και υπακούει στο θέλημα του Θεού. Το όνομά του, Ιερεμίας, σημαίνει ο Θεός ανυψώνει. Η πολυθεΐα των Ασσυρίων είχε...
01 Μαΐου, 2020 - 9:12
Τελευταία ενημέρωση: 01/05/2020 - 9:23

Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Προφήτη Ιερεμία

Διαδώστε:
Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Προφήτη Ιερεμία

Ο Προφήτης Ιερεμίας γεννήθηκε περί το 650 π.Χ. Ανατράφηκε μέσα σε ιερατική οικογένεια και σε νεαρή ηλικία κλήθηκε από το Θεό στο προφητικό αξίωμα. Παρά τις αντιρρήσεις του, λόγω του νεαρού της ηλικίας του, εντούτοις υποχωρεί και υπακούει στο θέλημα του Θεού. Το όνομά του, Ιερεμίας, σημαίνει ο Θεός ανυψώνει.

Η πολυθεΐα των Ασσυρίων είχε εισχωρήσει στους Ιουδαίους, οι οποίοι είχαν παραδοθεί σε θρησκευτικό συγκρητισμό και σε ειδωλολατρία.

Ο Ιερεμίας αποδοκιμάζει την πολυθεΐα, κηρύσσοντας τον Ένα και Μόνο Αληθινό Θεό και στηλιτεύοντας τη διαφθορά. Επίσης, αντιστρατεύεται τους ψευδοπροφήτες, οι οποίοι παραπλανούν τον λαό με φοβίες και πλανεμένες διδασκαλίες.

Ο Προφήτης, ενώ βλέπει κάποια μεταμέλεια του λαού, εντούτοις διαισθάνεται ότι είναι πρόσκαιρη λόγω της ταλαιπωρίας της ανομβρίας που μάστιζε τον τόπο. Πονά και υποφέρει και φθάνει σε απόγνωση. Όμως η μακροθυμία του Θεού δεν εξαντλείται απέναντι στο λαό.

Ακολούθως, ο Προφήτης, κουρασμένος από τους άκαρπους αγώνες του, επιδιώκει την απομόνωση και προβλέποντας την αμετανοησία του λαού του Θεού, προλέγει την καταστροφή του.

Στρέφεται κατά των αρχόντων, των οποίων κηρύσσει την καταστροφή. Όλος ο κόσμος είναι εναντίον του. Προς στιγμήν κάμπτεται, διότι νομίζει ότι έχει εγκαταλειφθεί από τον Θεό. Όμως ανασυντάσσει τις δυνάμεις του και συνεχίζει το έργο του, διότι στηρίζει τις ελπίδες του στον αληθινό Θεό. Στην αυλή του ναού κηρύσσει και πάλι την καταστροφή του ίδιου του ναού. Το κήρυγμα αυτό προκαλεί αναταραχή. Τον συλλαμβάνουν και τον ρίχνουν στη φυλακή. Τα λόγια του Προφήτη γίνονται δεκτά με ειρωνείες και αποδοκιμασίες. Του απαγορεύουν να επισκέπτεται το ναό.

Κατά το τέλος του 605 π.Χ., μετά την ήττα των Αιγυπτίων στο Χαρκαμύς, επειδή ο ίδιος δεν ήταν δυνατόν να εισέλθει στην αυλή του ναού, δίδει στο μαθητή του Βαρούχ να αναγνώσει προφητεία, διά της οποίας κηρυσσόταν η καταστροφή του ναού. Όλοι τότε ξεσηκώνονται εναντίον του. Ο Ιερεμίας και ο Βαρούχ κρύβονται, για να μη συλληφθούν, εντούτοις η καταστροφή επήλθε.

Ο Προφήτης Ιερεμίας λιθοβολήθηκε από τους συμπατριώτες του στην Αίγυπτο το 568 π.Χ., σύμφωνα με ραββινική παράδοση.

Το βιβλίο του Προφήτη Ιερεμία στην Παλαιά Διαθήκη παρουσιάζει υψηλές θεολογικές σκέψεις, διότι όχι μόνο κήρυττε, αλλά βίωνε τη διδασκαλία του, η οποία αφορούσε τον άνθρωπο, το Θεό και το λαό του Θεού.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων