21/04/2020 21/04/2020 Αντιπρόσωποι από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Αυστραλία και την Αφρική, καθώς επίσης και ο γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού, Ιωάννης Χρυσουλάκης, οι πρέσβεις της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ουάσινγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Μάριος Λυσσιώτης, αντίστοιχα και η γενική πρόξενος του Παναμά στην Φιλαδέλφεια, Γεωργία Αθανασοπούλου, συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη για την δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας που...
21 Απριλίου, 2020 - 12:31
Τελευταία ενημέρωση: 21/04/2020 - 12:16

Μια πλατφόρμα ενώνει τους Έλληνες πέντε ηπείρων

Διαδώστε:
Μια πλατφόρμα ενώνει τους Έλληνες πέντε ηπείρων

Αντιπρόσωποι από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Αυστραλία και την Αφρική, καθώς επίσης και ο γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού, Ιωάννης Χρυσουλάκης, οι πρέσβεις της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ουάσινγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Μάριος Λυσσιώτης, αντίστοιχα και η γενική πρόξενος του Παναμά στην Φιλαδέλφεια, Γεωργία Αθανασοπούλου, συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη για την δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα ενώσει τον ελληνισμό της διασποράς.

Η τηλεδιάσκεψη συνδιοργανώθηκε από τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριο της Νέας Υόρκης, Μάρκο Δρακωτό (Markos L. Drakotos), τον πρόεδρο του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης, Δρ. Παναγιώτη Μανώλα (Dr. Panagiotis Manolas), τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων της Βορείου Αμερικής, Δρ. Σπύρο Μεζίτη (Dr. Spyros Mezitis) και ο πρόεδρος του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου του Νοτιοδυτικού Τέξας Γιάννης Ρεμεδιάκης (Yannis Remediakis).

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δρ. Παναγιώτης Μανώλας αναφέρθηκε στην προσπάθεια και διευκρίνισε ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ένωση των απανταχού Ελλήνων θα έχει εθελοντικό και μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και ότι θα δώσει τη δυνατότητα σε όλους τους ομογενείς, τους Έλληνες και τους Κύπριους να επικοινωνούν μεταξύ τους και να συντονίζουν τη δράση τους.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου των Νοτιοδυτικών Πολιτειών των ΗΠΑ, Γιάννης Ρεμεδιάκης παρουσίασε την υπό κατασκευή πλατφόρμα «World Hellenic Council for The Hellenic Diaspora» και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους κρίθηκε απαραίτητη η δημιουργία αυτής της πλατφόρμας.

«Η πανδημία του κορωνοϊού, η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, η μεταναστευτική – ανθρωπιστική κρίση, η αναγκαιότητα διατήρησης της ελληνικής γλώσσας και η έλλειψη επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των ομογενειακών φορέων καθιστούν πιο επιτακτική από ποτέ την συνένωση των δυνάμεων του ελληνισμού», επεσήμανε ο κ. Ρεμεδιάκης.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ, τόνισε ότι μόνο τα 20% των Ελλήνων και των Ελληνοαμερικανών συμμετέχουν στη δράση των συλλόγων και των κοινοτήτων και ισχυρίστηκε ότι η νέα πλατφόρμα θα φέρει τους αποδήμους σε μια κοινή προσπάθεια για την προώθηση των θεμάτων που αφορούν την ομογένεια και τη γενέτειρα.

Επίσης αναφέρθηκε και στο κόστος αυτής της προσπάθειας και τόνισε ότι θα χρειαστούν περίπου $500.000 ετησίως τα τρία πρώτα χρόνια για την δημιουργία της πλατφόρμας και της γραμματειακής υποστήριξης.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων Βορείου Αμερικής, Δρ. Σπύρος Μεζίτης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι γιατροί μεταξύ των οποίων και οι 800 περίπου ομογενείς (500 στη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης και άλλοι 300 στην τριπολιτειακή περιοχή), καθώς επίσης και στον ρόλο του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου και της ιστοσελίδας τους. Εκτενή αναφορά έκανε και στον ρόλο της ομογενειακής εταιρείας «Regeneron» για την εξεύρεση εμβολίου και φαρμάκου, καθώς επίσης και τον ρόλο της AHEPA και της Εκκλησίας για την ανακούφιση των οικογενειών που επλήγησαν από τον κορωνοϊό.

Ο γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού, Ιωάννης Χρυσουλάκης χαιρέτησε την πρωτοβουλία και υπενθύμισε ότι «κοντά ή μακριά είμαστε όλοι ένα – είμαστε Έλληνες» και εστίασε την προσοχή του στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η γενέτειρα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και της τουρκικής προκλητικότητας. «Η Ελλάδα χρειάζεται την αλληλεγγύη όλων», επεσήμανε ο κ. Χρυσουλάκης.

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες της Γενικής Γραμματείας τόνισε ότι ανά την υφήλιο υπάρχουν πάνω από 3.300 οργανώσεις και ότι επικαιροποιήθηκαν τα στοιχεία χιλίων εξ αυτών.

Εκτενή αναφορά έκανε στο Πρόγραμμα Επιστροφής στις Ρίζες, το οποίο θα παράσχει τη δυνατότητα σε 800 παιδιά να επισκεφθούν τη γενέτειρα, τις εκδηλώσεις για την ελληνική γλώσσα, τον διαγωνισμό ζωγραφικής για τα παιδιά των ομογενών, καθώς επίσης και τα προγράμματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας και της μυθολογίας.

Η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου συνεχάρη τους πρωτεργάτες αυτής της προσπάθειας και τόνισε την αναγκαιότητα χαρτογράφησης του απόδημου ελληνισμού και του συντονισμού της δράσης όλων των οργανώσεων.

Ο πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσινγκτον Μάριος Λυσσιώτης, χαιρέτησε την πρωτοβουλία και τόνισε ότι αποκτά μεγαλύτερη σημασία στις κρίσιμες στιγμές που περνούν οι Ελλάδα και η Κύπρος, λόγω της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας.

Η γενική Πρόξενος του Παναμά στην Φιλαδέλφεια Γεωργία Αθανασοπούλου, αναφέρθηκε στον ρόλο της ελληνικής κοινότητας του Παναμά η οποία αριθμεί χίλια περίπου μέλη.

Ο Δρ. Παναγιώτης Μανώλας τάχτηκε υπέρ της εθελοντικής μορφής και κατά της μετατροπής της σε επιχείρηση. Αναφερόμενος στο οικονομικό επεσήμανε ότι εάν προσφέρει κάθε ομογενής από ένα δολάριο μπορεί να στηριχτεί οικονομικά.

Ο Αντώνιος Τσουρδαλάκης, πρόεδρος της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, χαιρέτησε την πρωτοβουλία και πρότεινε να σταλεί επιστολή στο Πρωθυπουργό μέσω του οποίου να αιτήσουν την αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας σε Υπουργείο Αποδήμου Ελληνισμού, ως επίσης πρότεινε από μια σειρά πρωτοβουλίες, οι οποίες θα ωφελήσουν τους Απόδημους Έλληνες και θα έρθουν να καλύψουν το κενό που άφησε το ανύπαρκτο ΣΑΕ. Επίσης ανάφερε την σπουδαιότητα της επανασύνδεσης της ΕΡΤ σε όλο τον κόσμο, και ειδικά για τους απόδημους ενώ ανάφερε και την αναγκαία συνέχεια των Προγραμμάτων Φιλοξενίας των αποδήμων νέων στην Ελλάδα.

Η Δρ. Κυριακή Σονίδου, πρόεδρος των Ιατρικών Συλλόγων Νέας Αγγλίας επεσήμανε ότι στην Μεγάλη Βρετανία υπάρχουν πάνω από 4.000 Έλληνες γιατροί οι οποίοι μάχονται με τον κορονοϊό και ζήτησε από τους Δρ. Παναγιώτη Μανώλα και τον Δρ. Σπύρο Μεζίτη να τους βοηθήσουν στην προσπάθεια που καταβάλλουν για την προσέλκυση των γιατρών.

Όποιος ενδιαφέρεται να βοηθήσει ή να έχει περισσότερες πληροφορίες για την προσπάθεια, μπορεί να επικοινωνήσει μέσω της σελίδας: https://hellenicamerican.cc/contact/ ή να τηλεφωνήσει στο +1 (212) 629-6380

Πηγή: neoskosmos.com

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων