Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στην Αχιλλοπούλειο Σχολή Καΐρου
Το κλίμα και η ατμόσφαιρα στην Αχιλλοπούλειο Σχολή της Ηλιούπολης του Καΐρου ήταν από νωρίς το πρωί της 24ης Μαρτίου εκρηκτικά γιορτινό. Όλα τα φώτα και τα παράθυρα του αμφιθεάτρου ανοιχτά και οι κόκκινες καρέκλες έτοιμες και παρατεταγμένες σε σειρά περίμεναν τους μικρούς μαθητές του Δημοτικού και τους δασκάλους τους για τον πρώτο επετειακό εορτασμό της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας σε μια κοινή εκδήλωση όλου του δημοτικού σχολείου. Όλοι ήταν χαρούμενοι και ανυπόμονοι.
Αγέρωχοι φουστανελάδες και κοπέλες με παραδοσιακές στολές με τα χαρτιά των «ρόλων» τους στα χέρια, αλλά και κομψές δεσποινίδες ντυμένες στα λευκά κάνανε πρόβες μεταξύ τους στον διάδρομο του σχολείου, όσο τα μικρά του νηπιαγωγείου με τις παραδοσιακές τους φορεσιές πήγαιναν πέρα δώθε αδημονώντας να ανέβουν στην σκηνή.
Και οι δασκάλες υπ’ ατμών να φροντίζουν και την τελευταία λεπτομέρεια των στολών τους λίγο πριν ο κ. Βασίλης Λάγιος, διευθυντής της Αχιλλοπουλείου Σχολής σημάνει την έναρξη της γιορτής.
Η γιορτή ήταν χωρισμένη σε τέσσερα κομμάτια με τους μαθητές του νηπιαγωγείου να ανεβαίνουν πρώτοι στην σκηνή για να απαγγείλουν τα ποιήματά τους που είχε επιμεληθεί η νηπιαγωγός κα Ελένη Ταμπάκη και μιλούσαν για την Σημαία, την Πατρίδα και για το Κρυφό Σχολειό.
Και αφού καταχειροκροτήθηκαν από όλους την σκυτάλη πήραν οι μαθητές και οι μαθήτριες της 5ης δημοτικού που με την καθοδήγηση της δασκάλας τους κας Ρεγγίνας Ζερβού ζωντάνεψαν τις ζωές και τα ανδραγαθήματα των Ηρών του ’21. Μέσα από τις ζωηρές αφηγήσεις των παιδιών, η Μπουμπουλίνα, ο Αθανάσιος Διάκος , ο Παπαφλέσσας, ο Κολοκοτρώνης και ο Μακρυγιάννης ξεπήδησαν και έδωσαν σε όλους για μια ακόμα φορά, 201 χρόνια από τότε, το μήνυμα του ξεσηκωμού.
Η κα Αργυρώ Ταυρίδου και ο κ. Βασίλης Λάγιος είχαν προετοιμάσει για την συνέχεια με τα παιδιά της 6ης δημοτικού να μας εξιστορήσουν το χρονικό της επανάστασης με γλαφυρές αφηγήσεις και χαρακτηριστικά τραγούδια, φωτίζοντας με την παρουσίασή τους τις σημαντικότερες στιγμές του αγώνα της πατρίδας μας για την λεφτεριά που συμπυκνώθηκε στο αειθαλές σύνθημα: «Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή».
Και για το γκράν φινάλε η κα Δώρα Μάστακα είχε προγυμνάσει την χορευτική ομάδα της Αχιλλοπουλείου και της Αμπετείου Σχολής και είχε προγραμματίσει για το κλείσιμο της επετειακής γιορτής, κοινή χορευτική παρουσία στον προαύλιο χώρο των σχολείων. Η μέρα όμως ήταν βροχερή και τελικά αποφασίστηκε το κάθε σχολείο να χορέψει στο δικό του αμφιθέατρο.
Ο Τσάμικος και ο Καλαματιανός ρυθμός έκλεισαν την γιορτινή αυτή εκδήλωση με τους δασκάλους και τους μαθητές της Αχιλλοπουλείου να χορεύουν και να γιορτάζουν με χαρά την μεγάλη αυτή μέρα για την Ελλάδα.
Στην σχολική γιορτή παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν και ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Λεωνίδας Φοντριέ.
Πηγή: ekkairo.org
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.