Οι Ρωμιοί της κοινότητας Νιχωρίου
Στην Κωνσταντινούπολη ζουν περίπου 400 ρωμαίικες οικογένειες. Η καρδιά της ομογένειας χτυπά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, όμως υπάρχουν πολλές γειτονιές και εκκλησίες όπου οι Ρωμιοί συνεχίζουν να γράφουν την δική τους ιστορία.
Επισκεφθήκαμε την κοινότητα Νιχωρίου και της εκκλησίες του Αγίου Νικολάου και της Παναγίας της Κουμαριώτισσας. Γνωρίσαμε τους λιγοστούς Ρωμιούς που ζουν σε αυτή την άκρη του Βοσπόρου, αλλά και άλλους Ορθόδοξους Χριστιανούς από κάθε γωνιά του κόσμου.
Ανάμεσα τους και τον Αχμούτ-Ανδρέα, ο οποίος έζησε 60 χρόνια ως Μουσουλμάνος και τα τελευταία 14 ως Χριστιανός Ορθόδοξος.
«Νομίζω πως με κάλεσε ο Ιησούς Χριστός. Αυτή είναι η πιο απλή και ειλικρινής απάντηση. Το πέρασμα μου στον Χριστιανισμό δεν έγινε από την μία ημέρα στην άλλη. Χρειάστηκε καιρός, Διάβασα την Βίβλο και εκεί βρήκα την αλήθεια που έψαχνα. Τελικά, αποφάσισα να ασπαστώ τον Χριστιανισμό» δήλωσε στο euronews o 74χρονος άντρας.
Για τον Αχμούτ – Ανδρέα και την σύζυγο του Νέκλα ο δρόμος είχε πολλά αγκάθια. Η επιλογή τους προκάλεσε αντιδράσεις, όμως σταδιακά ο κύκλος τους αποδέχθηκε την επιλογή τους.
«Οι συγγενείς μας και οι φίλοι μας βρήκαν την επιλογή μας τουλάχιστον περίεργη και ανεξήγητη. Κάποιοι ενοχλήθηκαν, όμως δεν μπορώ να μιλήσω για εχθρική συμπεριφορά» σημειώνει ο Αχμούτ – Ανδρέας Οζγκούνες.
Μετά την λειτουργία, οι πιστοί πίνουν τον καφέ τους στην αυλή της εκκλησίας. Εκεί, συζητούν για τα προβλήματα τους, αλλά και για τα επόμενα βήματα της κοινότητας τους. Εκεί, τα νέα μέλη της κοινότητας γνωρίζονται με τους παλιότερους. Εκεί, μοιράζονται αγωνίες και ιστορίες από το παρελθόν.
«Η κοινότητα μας εδώ, ο τρόπος του κοινοτικού βίου, του εορταστικού κύκλου, όλων μας των γεγονότων εδώ, χαρακτηρίζεται από συνοχή, συνεργασία, αλληλεγγύη, στοιχεία τα οποία δυστυχώς σήμερααπουσιάζουν από πολλές κοινωνίες» υποστηρίζει ο Αρχιμανδρίτης και αρχειοφύλακας του Οικουμενικού Πατριαρχείου Αγαθάγγελος Σίσκος.
Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία δεν μπορούν να ξεχάσουν τις διώξεις και την ταλαιπωρία που έχουν υποστεί από το τουρκικό κράτος. Όπως λένε, ο 20ος αιώνας ήταν πολύ σκληρός για τους Έλληνες της Πόλης, Γι’ αυτό και ελπίζουν πως ο 21ος θα είναι καλύτερος για τους Ρωμιούς.
«Δεν έχει αλλάξει ο τρόπος που ζούμε. Για εμάς είναι σαν να υπάρχει μια μεγάλη γυάλα μπροστά μας και από εκεί και πέρα δεν υπάρχει κάτι. Η οικογένεια μας δεν έχει σχέση με τους Οθωμανούς, παρά μόνο με Ρωμιούς. Τουρκική εφημερίδα στο σπίτι μας δεν μπαίνει. Μόνο ο άντρας μου έπαιρνε στο γραφείο του. Τα παιδιά μου πήγανε σχολείο εδώ στο Ζάππειο, όμως σπούδασαν στην Αθήνα και πλέον έχουν την δική τους οικογένεια στην Ελλάδα. Όμως έρχονται Χειμώνα και Καλοκαίρι, αφού εδώ είναι το σπίτι τους» δήλωσε στο euronews, η Αλεξάνδρα Καλφάογλου.
Ο Νίκος Παπαιωάννου ανήκει στους «Νεοπολίτες», δηλαδή σε εκείνους που έφτασαν στην Πόλη τα τελευταία χρόνια. Ο 32χρονος επιστήμονας μεγάλωσε στα Γρεβενά και έφτασε στην Κωνσταντινούπολη πριν από περίπου 2,5 χρόνια. Είναι υποψήφιος διδάκτωρ και ερευνά την ιστορία των Ρωμιών του Νιχωρίου.
Η Πόλη του ταιριάζει, γι’ αυτό και σκέφτεται να μείνει, αφού ολοκληρώσει το διδακτορικό του.
«Η Κωνσταντινούπολη, για μένα ήταν και είναι ένα αδαμαντωρυχείο. Γιατί εδώ μπορείς να κάνεις έρευνα και να προχωρήσεις επιστημονικά. Βρήκα σε αυτή την Πόλη, ανθρώπους οι οποίοι με αγκάλιασαν. Όπως συνηθίζω να λέω, στηρίχτηκα στην αγάπη των ξένων. Άνθρωποι που δεν με γνώριζαν με βοήθησαν πραγματικά. Τούρκοι φίλοι με βοήθησαν και με βοηθούν. Στην Πόλη αυτή, ούτε στιγμή δεν ένιωσα ξένος» υποστηρίζει μιλώντας στο euronews, ο Υποψήφιος Διδάκτωρ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Νίκος Παπαιωάννου.
Υπέροχη συναυλία της Σοφίας Βόσσου στο Νιχώρι στο Βόσπορο. Στην αυλή της Παναγίας Κουμαριώτισσας. Συγκίνηση και υπερηφάνεια Ευχαριστούμε τον @lakivingas για όλη την προσπάθεια. #Κωνσταντινουπολη pic.twitter.com/XGcAUZdI2m
— Manolis Kostidis Μανώλης Κωστίδης (@manoliskostidis) August 25, 2018
Η πληθυσμιακή συρρίκνωση είναι το βασικό πρόβλημα των Ρωμιών της Πόλης. Γεγονός είναι πως αυτό το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα.
Αυτό δεν πτοεί τον Λάκη Βίγκα που πιστεύει πως δεν αρκεί να κοιτάζουμε με νοσταλγία το παρελθόν, αλλά πρέπει και να εργαζόμαστε για ένα καλύτερο μέλλον. Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της κοινότητας Νιχωρίου, πιστεύει πως η ομογένεια θα αναζωογονηθεί αν 1000 Ελλαδίτες αποφασίζουν να ζήσουν στην Πόλη.
«Ως γηγενής της Πόλης αυτής, έχουμε έναν τρόπο ζωής και μια ιστορία και μια παράδοση, αλλά και ένα όραμα. Δεν δίνουμε έναν αγώνα να διατηρήσουμε κάποια παλιά μνημεία. Απεναντίας, θέλουμε να διατηρήσουμε τα μνημεία αυτά, τις παραδόσεις, την ταυτότητα, αλλά θέλουμε να δημιουργήσουμε και ένα μέλλον» υποστηρίζει ο Πρόεδρος της κοινότητας Νιχωρίου, Λάκης Βίγκας.
Αποκαλυπτήρια προτομής Καβάφη στο Νιχώρι της Πόλης pic.twitter.com/CB4lmX5DVb
— Anna Andreou (@AnnaAndreou) April 13, 2013
«Η Ρωμαίικη κοινότητα έχει να αφηγηθεί πολλές συναρπαστικές, αλλά και επώδυνες ιστορίες από το παρελθόν. Όμως οι Κωνσταντινοπολίτες προτιμούν να κοιτάζουν μπροστά. Θέλουν να προσελκύσουν νέους ανθρώπους και βεβαίως να αποτελούν μια γέφυρα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας» μεταδίδει από το Νιχώρι του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη, ο απεσταλμένος του euronews, Απόστολος Στάικος.
Πηγή: euronews.com
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.