Η καρδιά του Ελληνισμού χτύπησε στην Νάουσα
Στην ηρωική και αγιοτόκο πόλη της Ναούσης διεξήχθησαν οι εορτασμοί για τη συμπλήρωση 200 ετών από το ολοκαύτωμα της πόλης και τη θυσία των 1241 Ναουσαίων Νεομαρτύρων. Τις επετειακές εκδηλώσεις διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας στο πλαίσιο της διατήρησης της παράδοσης και της μνήμης των ιστορικών γεγονότων.
Πάνδημη ήταν η υποδοχή του ιστορικού Λαβάρου της Επαναστάσεως του 1821 στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά Βεροίας. Το Λάβαρο οποίο μετέφερε από την Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων ο Καθηγούμενός της Αρχιμανδρίτης π. Ευσέβιος Σπανός.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος πραγματοποίησε τριήμερη περιοδεία σε Νάουσα και Βέροια από την Παρασκευή 29 Απριλίου έως και την Κυριακή 1η Μαΐου, προκειμένου να συμμετάσχει στις επετειακές εκδηλώσεις.
Και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετέβη το Σάββατο 30 Απριλίου και την Κυριακή 1η Μαΐου στο Νυμφαίο, και στη συνέχεια στη Νάουσα για να τιμήσει με την παρουσία της τις εκδηλώσεις της πόλης.
Πολυαρχιερατικό συλλείτουργο και Δοξολογία, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου
Στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναούσης τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας την Κυριακή το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος με αφορμή την εορτή των Αγίων Νεομαρτύρων Ναουσαίων και συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, Διευθυντής του Γραφείου εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Δράμας κ. Παύλος, Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, Φθιώτιδος κ. Συμεών, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος και Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων.
Οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν να τελεσθεί η θεία Λειτουργία στο χώρο θυσίας στο Κιόσκι, όπως ήταν προγραμματισμένο, όπου τελέστηκε μόνο ο Όρθρος της εορτής, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας.
Μετά την Θεία Λειτουργία τελέσθηκε επίσημη Δοξολογία προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου και με την παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Στην συνέχεια μετέβησαν στον ποταμό της Αράπιτσας, όπου τέλεσε τρισάγιο ο Μητροπολίτης Λήμνου κ. Ιερόθεος, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων.
“Τιμάμε σήμερα το Ολοκαύτωμα της Νάουσας, που έγινε πριν 200 χρόνια, και τη θυσία των γυναικών της που προτίμησαν να πεθάνουν ελεύθερες, πέφτοντας με τα μικρά τους παιδιά στον ποταμό Αράπιτσα, παρά να ζήσουν σκλαβωμένες στα χέρια των Οθωμανών. Ο μέχρις εσχάτων αγώνας των κατοίκων της μαρτυρικής πόλης παραμένει διαχρονικά ένα παράδειγμα αυτοθυσίας και ψυχικού μεγαλείου που εξακολουθεί να εμπνέει τις νεότερες γενιές των Ελλήνων. Χρόνια πολλά”, δήλωσε η κ. Σακελλαροπούλου, αμέσως μετά την επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στον τόπο της θυσίας των γυναικών.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έριξε στεφάνι στα νερά ποταμού Αράπιτσα στη μνήμη των γυναικών που θυσιάστηκαν, έγινε αναπαράσταση της Θυσίας από γυναίκες με παραδοσιακές ενδυμασίες και τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων.
Η Ομιλία του Μητροπολίτη Βεροίας κατά τη θεία Λειτουργία
«Ἀπεκρίθη Θωμᾶς καί εἶπεν αὐτῷ· ὁ Κύριός μου καί ὁ Θεός μου».
Πρώτη Κυριακή μετά την Κυριακή της Αναστάσεως και η Αγία μας Εκκλησία συνεχίζει να πανηγυριζει τον θρίαμβο του αναστάντος αρχηγού και τελειωτού της πιστεως της, του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.
Συνεχίζει να πανηγυρίζει τη νίκη του θανάτου του Χριστού, ο οποίος με την ανάστασή του νίκησε τον θάνατο και άλλαξε τη ροή της ιστορίας και τη ζωή και την πορεία των ανθρώπων.
Συνεχίζει να πανηγυρίζει την απαρχή της νέας βιοτής, της αιωνίου, την οποία χάρισε στον ανθρωπο ο Χριστός με τη σταυρική θυσία και την Ανάστασή του.
Συνεχίζει να πανηγυρίζει το μέγα θαύμα της Αναστάσεως, το οποίο εξεδίωξε τον φόβο και την κατήφεια από τις ψυχές των ανθρώπων, που παρέμεναν επί αιώνες δέσμιοι της αμαρτίας και της αποξενώσεως από τον δημιουργό τους Θεό και τον αίτιο της ζωής τους.
Αυτή η μοναδική δωρεά του Αναστάντος Χριστού προς τον ανθρωπο, αυτή η δυνατότητα να ζησει πέρα από τα όρια της κατά κοσμον ζωής, χάρη στην πίστη στον Αναστάντα Κύριο, προσδίδει ένα εντελώς διαφορετικό νόημα και στη ζωή και στον θάνατο του ανθρώπου. Δίδει στον άνθρωπο την τόλμη και τη γενναιότητα να υπομένει και να νικά τα εμπόδια της παρούσης ζωής και να παραμένει εδραίος και αμετακίνητος στην πίστη «επ᾽ ελπίδι ζωής αναστάσεως». Και τούτο όχι γιατί καταφρονεί την παρούσα ζωή ή γιατί πιστεύει μοιρολατρικά σε μία μελλοντική δικαίωση, αλλά γιατί διαθέτει το ψυχικό σθένος να ιεραρχεί και να προτεραιοποιεί τα αγαθά της επιγείου ζωής υπό την προοπτική της αιωνιότητος· γιατί έχει την απόλυτη βεβαιότητα ότι τίποτε δεν ωφελεί τον άνθρωπο «εάν κερδίση τον κόσμον όλον και ζημιωθή την ψυχην αυτού».
Και αυτή η πίστη και η βεβαιότητα στην ανάσταση που χαρίζει ο Αναστάς Χριστός σε όσους τον πιστεύουν και θυσιάζουν τη ζωή τους για την αγάπη του και για τα υψηλά ιδανικά τους, κάνει τους ήρωες και τους μάρτυρες του ολοκαυτώματος της Ναούσης που τιμουμε σήμερα να μην δειλιάζουν, να μην φοβούνται, αλλά να τολμούν να βαδίσουν στον θάνατο για την ελευθερία και στο μαρτυριο για την αγάπη και την πίστη του Χριστού.
Αυτό έκαναν οι μάρτυρες και οι ήρωες του ολοκαυτώματος της Ναούσης. Όλοι ανεξαιρέτως. Γιατί κανείς δεν βρέθηκε να δειλιάσει, κανείς δεν βρέθηκε να αμφιβάλλει, αν αυτό που έκανε ήταν σωστό, αλλά και κανείς δεν δελεάσθηκε από την αγάπη της ζωής και τις υποσχέσεις του κατακτητή. Στάθηκαν γενναίοι και τολμηροί απέναντι στο μαρτύριο και στον θάνατο, γιατί είχαν τη βεβαιότητα και της δικής τους αναστάσεως, και γιατί γνώριζαν ότι θυσιάζοντας τη ζωή τους δεν την χάνουν, αλλά την ανταλλάσσουν με την αιώνια και ατέρμονα ζωή των εκλεκτών του Θεού.
Αυτούς τους μάρτυρες και τους ήρωες του Ολοκαυτώματος της Ναούσης τιμούμε σήμερα, εορτάζοντας τη θυσία και τη μνήμη τους προεξάρχοντος του Μακαριωτατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πασης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, και με τη συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου εκπροσώπου της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, των Σεβασμιωτατων Αρχιερέων, των εκπροσωπων της Ελληνικής πολιτείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, και τιμωντας την επέτειο των 200 χρονων από την έναρξη της επαναστάσεως της Ναούσης και του Ολοκαυτώματός της, αλλά και της θυσίας των μαρτυρικώς τελειωθεντων αγίων Νεομαρτύρων, ανδρων, γυναικών και παίδων, όλων αυτών, οι οποίοι αγωνιζόμενοι και θυσιαζόμενοι, επαναλάμβαναν την ομολογία του αποστόλου Θωμά «Ο Κύριός μου και ο Θεός μου».
Επίτιμη Δημότης Νάουσας η Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το απόγευμα η Ανακήρυξη της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου σε Επίτιμη Δημότη Νάουσας.
Η τελετή έγινε στο Δημοτικό Θέατρο και στην αντιφώνηση της η κ. Σακελλαροπούλου τόνισε ότι με συγκίνηση ανατρέχει στα γεγονότα του 1822. “Στην πανηγυρική κήρυξη της Επανάστασης στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Δημητρίου. Στις ηρωικές πολεμικές επιχειρήσεις του Καρατάσου, του Ζαφειράκη, του Γάτσου. Στην πολιορκία της πόλης τις ημέρες του Πάσχα. Στην άλωσή της, στις λεηλασίες, τις σφαγές και τη φωτιά που ρήμαξε τα πάντα. Και πάνω απ’ όλα, στις γυναίκες που ρίχτηκαν με τα παιδιά τους στα νερά του ποταμού της Αράπιτσας για να μην πέσουν στα χέρια των Οθωμανών”.
Ο Δήμαρχος της Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας επέδωσε στην κ. Σακελλαροπούλου το Χρυσό Κλειδί της πόλης. Στην προσφώνηση του αναφέρθηκε στο ιστορικό της Επανάστασης και του Ολοκαυτώματος στη Νάουσα. Επίσης, προσέφερε στην Πρόεδρο μια αναμνηστική πλακέτα για την 200η Επέτειο από το Ολοκαύτωμα της Νάουσας, καθώς και μια δερμάτινη κασετίνα που περιλαμβάνει χαρακτηριστικά κομμάτια της παραδοσιακής γυναικείας φορεσιάς της Ναουσαίας και ειδικότερα: την πόρπη – κολάνι (ζώνη), το γιορντάνι και το τεπελούκι (κεφαλοκάλυμμα).
Παρέστησαν, επίσης, οι Μητροπολίτες Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, Διευθυντής του Γραφείου εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Δράμας κ. Παύλος, Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, Φθιώτιδος κ. Συμεών, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος και ο οικείος Ποιμενάρχης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων. Επίσης, στην τελετή παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, εκπρόσωποι τοπικών αρχών και Σωμάτων Ασφαλείας.
Πανηγυρικός Εσπερινός Αγίων Νεομαρτύρων Ναουσαίων
Παρουσία του Μακαριωτάτου κ.κ. Ιερωνύμου τελέστηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός των Αγίων Νεομαρτύρων Ναουσαίων στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ναούσης το απόγευμα του Σαββάτου 30 Απριλίου 2022.
Χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ενώ συγχοροστάτησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, Δράμας κ. Παύλος, Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεος, Φθιώτιδος κ. Συμεών, Λήμνου κ. Ιερόθεος και Βεροίας κ. Παντελεήμων.
Νωρίτερα ο Σεβασμιώτατος υποδέχθηκε το Ιερό Λάβαρο της Επαναστάσεως από την Μονή της Αγίας Λάβρας, που κόμισε για την επέτειο ο Καθηγούμενος Αρχιμ. Ευσέβιος.
Λίγο προ της Απολύσεως του Εσπερινού ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος μετά του Υφυπουργού κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου έκαναν τα αποκαλυπτήρια μνημείου για το μαρτύριο των Αγίων Νεομαρτύρων και τη θυσία των Ηρώων της Νάουσας. Το μνημείο αυτό ανηγέρθη με δαπάνη του κ. Βεσυρόπουλου.
Ακολούθησε πάνδημη λιτανευτική πομπή προς το χώρο Θυσίας στο Κιόσκι, όπου ολοκληρώθηκε ο Εσπερινός, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
Δράμας Παύλος: «Οι άγιοι μάρτυρες ξεῤῥιζώνουν από τις καρδιές των Χριστιανών κάθε απορία και δισταγμό»
Ο Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων ευχαρίστησε και καλοσώρισε τόν Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ἱερώνυμο, τον Σεβασμιώτατο Εκπρόσωπο της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, τον Μητροπολίτη Λαοδικείας κ. Θεοδώρητο, και όλους τους Σεβασμιωτάτους Αγίους Αρχιερείς που παρευρέθηκαν στην επέτειο μνήμης.
Ακόμη ο Σεβασμιώτατος κ. Πανελεήμων προσφώνησε την ομιλία του Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλο ο οποίος είναι Ναουσαίος στην καταγωγή.
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κυρός Παύλος είπε μεταξύ άλλων: «Ἀξιοθαύμαστη εἶναι ἡ πόλη αὐτή γιά όσα κατώρθωσε καί γιά ὅσα προσέφερε στόν βωμό τῆς ἐλευθερίας».
Ακόμη, ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε: «Εὐγενής πράγματι εἶναι ἡ πόλη, καίοἱοἰκιστές της αἴρουνκύκλῳ τούς ὀφθαλμούς των καί βλέπουν τάἱερά της τεμένη νάτήνφρουροῦνἀπόβοῤῥᾶκαί νότο, ἀπό δύση καί ἀνατολή. Στήν κεφαλή της ἀπό τήν δυτική πλευρά στέκονται ἀκοίμητοι φρουροί της ὁ προφήτης Ἠλίας, ἡ ἔξωὙπαπαντή, ὁ Ταξιάρχης, τό μοναστήρι τοῦ πολιούχου μας ἁγίου Θεοφάνη, ἡ Ἁγία Τριάδα καί ὁ ἐρατεινός ἅγιος Νικόλαος. Ἀπό τά δεξιά της ὁ ἁη-Λιᾶς, ἡ ἁγία Παρασκευή, τό κοινό ἀναπαυτήριο μέχρι τήν κοινή ἀνάσταση, ὁ ἅγιος Ἀθανάσιος, ὁ μικρός καί ὑδροχαρής ἅγιος Παντελεήμων. Ἀπό τήν ἀριστερή πλευρά ὁ ἅγιος Ἰωάννης ὁ Θεολόγος, ὁ ἔξω Ἅγε Σωτήρας, ἡ Εὐαγγελίστρια μικρή καί μεγάλη καί ἡ Ἁγία Τριάδα. Καίστά ἀνατολικά της ἡ Παναγιοπούλα, ὁ πορτάρης της ἅγιος Γεώργιος, ὁ βιγλάτορας τοῦ κάμπου, καί ἡ Ἁγία Τριάδα τοῦ νοσοκομείου».
Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε: «Ἐάν αὐτοί οἱ εὐκτήριοι οἶκοι φρουροῦν τήν Νάουσά μας, τί νά πῶ γιά τούς ἐντόςτῆς πόλεως Ναούς, ἐξαίρετα δείγματα εὐσεβείας, οἰκονομικῆςεὐμαρείαςκαί ψυχικῆς ἀρχοντιᾶς τῶν Ναουσαίων; Τήν Μεταμόρφωση, τήν Παναγία, τόν Ἅγε Μηνᾶ, τήν Ὑπαπαντή, τόν μικρό Πρόδρομο, τόν ταπεινό Ἅγε Θεοφάνη στά Γαλάκεια. Τόν ἱστορικό Ἅγε Δημήτρη πού περισυνέλεξε καί παρηγόρησε τούς πρόσφυγες πού καθημαγμένοι ἐγκατεστάθησανστήν πόλη ἑκατό χρόνια μετά τήν καταστροφή της. Πράγματι, ἡ πόλη μας ἔχοντας βιώσει τήν ὁλοκαύτωσή της ἀπό τούς ἴδιους δυνάστες, ἀγκάλιασε τούς εὐγενεστάτους Ποντίους τῆς Τραπεζοῦντος, τῆς Ἀργυρουπόλεως, τῆς Κρώμνης καί ἄλλων περιοχῶν πού τήν ἐπέλεξαν γιά κατοικητήριο, χωρίς ῥατσισμό, ὑποτίμησηκαί περιφρόνηση. ΟἱἐξἈργυρουπόλεως μέσα ἀπότόν χαλασμό κόμισαν καί κειμήλια μεγάλης ἀξίας, πού δυστυχῶςδέν παρέμειναν στήν πόλη».
«Ἀξιοθαύμαστηεἶναι ἡ πόλη αὐτήγιάὅσακατώρθωσεκαίγιάὅσα προσέφερε στόν βωμό τῆςἐλευθερίας», κατέληξε.
Η Μονή Δοβρά υποδέχθηκε το Λάβαρο της Επανάστασης και την τιμία Κάρα του Αγίου Σεραφείμ
Το απόγευμα της Πέμπτης 28 Απριλίου ξεκίνησαν στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά Βεροίας οι εορτασμοί για την εορτή της Ζωοδόχου Πηγής.Πριν από την έναρξη του πανηγυρικού Πολυαρχιερατικού Εσπερινού, στον αύλειο χώρο της Ιεράς Μονής, πραγματοποιήθηκε πάνδημη υποδοχή του ιστορικού Λαβάρου της Επαναστάσεως του 1821, το οποίο μετέφερε από την Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων ο Καθηγούμενός της Αρχιμανδρίτης π. Ευσέβιος Σπανός.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε υποδοχή της τιμίας Κάρας του Αγίου Σεραφείμ, Επισκόπου Φαναρίου και Νεοχωρίου, από την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος, την οποία μετέφερε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Κορώνης Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος Κολοβός, της τιμίας Κάρας της Αγίας Ελένης της Σινωπίτιδος από την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, την οποία μετέφερε ο υπεύθυνος του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ιεράς Μητροπόλεως, προϊστάμενος του Προσκυνηματικού Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης και του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης Άνω Τούμπας Αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός Πέτικας, καθώς και του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, το οποίο κόμισε ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού της Αγίας Φιλοθέης του Δήμου Αγίας Φιλοθέης – Ψυχικού Αθηνών και Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Τύπου, Δημοσίων Σχέσεων και Διαφωτίσεως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Αρχιμ. Διονύσιος Χατζηαντωνίου.
Τα αποκαλυπτήρια
Στη συνέχεια, μετά την ανάγνωση ειδικής ευχής, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του έργου υαλογραφίας στην κρήνη της Ιεράς Μονής, στην οποία απεικονίζεται η ιστορική μάχη της Δοβρά, για να θυμίζει στους ευλαβείς προσκυνητές τις θυσίες των ηρωικών προγόνων μας και του Ηγουμένου Γερασίμου, τον οποίο κρέμασαν οι Τούρκοι το 1822 στην πλατεία Ωρολογίου της Βεροίας, για να φοβηθούν οι Βεροιείς και να μην επαναστατήσουν.
Πολυαρχιερατικός Εσπερινός
Ακολούθησε πανηγυρικός πολυαρχιερατικός Εσπερινός στον αύλειο χώρο της Μονής, χοροστατούντος του εκπροσώπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο. Στον Εσπερινό συμμετείχαν και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, Διευθυντής του Γραφείου εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος και ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων.
Έλαβαν ακόμη μέρος ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου Αρχιμ. Γεράσιμος Πετρολέκας, φιλοξενούμενοι κληρικοί και πατέρες της Ιεράς Μονής, ενώ έψαλε ο μουσικολογιώτατος κ. Ιωάννης Χασανίδης με τη συνοδεία του.
Την πανήγυρη τίμησαν με την παρουσία τους τοπικοί πολιτικοί και στρατιωτικοί άρχοντες και ευλαβείς προσκυνητές.
Στο τέλος του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος κ. Παντελεήμων εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του λέγοντας μεταξύ άλλων: “Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα ιδιαιτέρας χαράς γιά τήν Ιερά Μονή της Παναγίας Δοβρά, καθώς όχι μόνο εορτάζει καί πανηγυρίζει τήν εορτή τής εφόρου καί προστάτιδός της, τής Υπεραγίας Θεοτόκου της Ζωοδόχου Πηγής, αλλά καί διότι τιμά τή διακοσιοστή επέτειο τής θυσίας τού ηγουμένου Γερασίμου καί τών πατέρων τής Μονής καί τού ολοκαυτώματος τής Μονής, η οποία κατεστράφη ολοσχερώς από τους Τούρκους γιάτή συμβολή της στόν αγώνα τών Ναουσαίων γιά τήν απελευθέρωση τής Ημαθίας καί τής Μακεδονίας μας από τόν τουρκικό ζυγό το 1822”.
“Ευλογία η υποδοχή των ιερών λειψάνων”
“Ἡ χαρά μας ὅμως εἶναι ἀκόμη μεγαλύτερη, καθώς πρό ὀλίγου εἴχαμε τήν ἰδιαίτερη εὐλογία νά ὑποδεχθοῦμε ἱερά λείψανα καί θησαυρούς πολυτίμους τῆςπίστεώς μας: τή θαυματουργό κάρα τοῦ ἁγίου ἐνδόξου ἱερομάρτυρος Σεραφείμ, ἐπισκόπουΦαναρίουκαίΝεοχωρίου, τήνὁποίαἐκόμισεστήνἹερά μας Μονή ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ΘεσσαλιώτιδοςκαίΦαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος καί ὁ πανοσιολογιώτατος καθηγούμενος τῆςἹερᾶςΜονῆς Κορώνης π. Μεθόδιος, τό σεπτό καί χαριτόβρυτο λείψανο τῆςἁγίας Φιλοθέης τῆςἈθηναίας, τόὁποῖοἐκόμισεἀδείᾳκαίεὐλογίᾳτοῦΜακαριωτάτουἈρχιεπισκόπουἈθηνῶνκαί πάσης Ἑλλάδος κ.κ. Ἱερωνύμου, ὁ ἱερατικῶς προϊστάμενος τοῦἱεροῦναοῦτῆςἁγίας Φιλοθέης, Δήμου Φιλοθέης καίΨυχικοῦ, πανοσιολογιώτατοςἈρχιμανδρίτης π. Διονύσιος Χατζηαντωνίου, τήμυροβλύζουσακαί θαυματουργό κάρα τῆςἁγίαςπαρθενομάρτυροςἙλένηςτῆςἐκ Σινώπης, τήνὁποίαἐκόμισεμέτήνεὐλογίατοῦΠαναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ἀνθίμου, ὁ ἱερατικῶς προϊστάμενος τοῦἱεροῦναοῦτῆςἉγίας Μαρίνης Θεσσαλονίκης, πανοσιολογιώτατοςἀρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός Πέτικας, καίτόἱστορικό λάβαρο τῆςἐπαναστάσεωςτοῦ 1821 ἀπό τήνἹερά Μονή τῆςἉγίας Λαύρας, τόὁποῖοἐκόμισεμέτήνεὐλογίατοῦΣεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καλαβρύτων καίΑἰγιαλείας κ. Ἱερωνύμου, ὁ πανοσιολογιώτατος καθηγούμενος π. Εὐσέβιος.
Μέ πολλή συγκίνηση καί εὐγνωμοσύνηἐκφράζουμε τίς ἄπειρες ὐχαριστίες μας πρόςὅλουςὅσους συνέβαλαν, ὥστενάἔχουμεστήνἹερά μας Μονή τίς πολλές αὐτέςεὐλογίες”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Νάουσα: Με το Λάβαρο του ’21 οι εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα
Βέροια και Νάουσα επισκέπτεται ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος
Ξεκίνησαν οι εορτασμοί για την επέτειο των 200 χρόνων στη Νάουσα
Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο για την διπλή εορτή στη Μονή Δοβρά
Έφτασε στην Ιερά Μονή της Παναγίας Δοβρά ο Αρχιεπίσκοπος
Ο Αρχιεπίσκοπος στην εκδήλωση «Απ᾽ τη Δοβρά, στη Λευτεριά»
Νάουσα: O Αρχιεπίσκοπος στο Συνέδριο «Οι Άγιοι Νεομάρτυρες και η εθνική παλιγγενεσία»
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.