19/11/2022 20/11/2022 Με την τέλεση Συνοδικής Θείας Λειτουργίας και την προβολή ντοκιμαντέρ ξεκίνησαν στα Τίρανα οι σεμνές εκδηλώσεις για την συμπλήρωση μισού αιώνα Αρχιερωσύνης του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου το πρωί του Σαββάτου 19 Νοεμβρίου 2022, ανήμερα της επετείου όταν ο τότε Αρχιμανδρίτης και Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Αθηνών Αναστάσιος Γιαννουλάτος λάμβανε από...
19 Νοεμβρίου, 2022 - 16:04
Τελευταία ενημέρωση: 20/11/2022 - 3:25

Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: Σεμνές εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια Αρχιερωσύνης (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: Σεμνές εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια Αρχιερωσύνης (ΦΩΤΟ)

Με την τέλεση Συνοδικής Θείας Λειτουργίας και την προβολή ντοκιμαντέρ ξεκίνησαν στα Τίρανα οι σεμνές εκδηλώσεις για την συμπλήρωση μισού αιώνα Αρχιερωσύνης του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου το πρωί του Σαββάτου 19 Νοεμβρίου 2022, ανήμερα της επετείου όταν ο τότε Αρχιμανδρίτης και Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Αθηνών Αναστάσιος Γιαννουλάτος λάμβανε από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο Α‘ τον τρίτο βαθμό της ιερωσύνης υπό τον τίτλο του Επισκόπου Ανδρούσης.

Της Συνοδικής Θείας Λειτουργίας που τελέστηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Χριστού προεξήρχε ο Μακαριώτατος και συλλειτούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Κορυτσάς κ. Ιωάννης, Αργυροκάστρου κ. Δημήτριος, Απολλωνίας και Φιέρι κ. Νικόλαος, Ελμπασάν κ. Αντώνιος, Αμαντίας κ. Ναθαναήλ, καθώς και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Βύλιδος κ. Άστιος (ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ).

Αντί κηρύγματος αναγνώσθηκαν στην Αλβανική γλώσσα η προσφώνηση, πριν πέντε δεκαετίες, του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου Α΄ (τον οποίο ο Μακαριώτατος χαρακτήρισε έναν από τους φωτισμένους Ιεράρχες) και η αντιφώνηση του χειροτονουμένου τότε Επισκόπου Ανδρούσης Αναστασίου (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ).

Στη συνέχεια, στο Πολιτιστικό Κέντρο του συνοδικού συγκροτήματος, κατά τη διάρκεια εορταστικής εκδηλώσεως, όπου συμμετείχαν πάνω από 700 νέοι μαθητές και μαθήτριες από τα διάφορα σχολεία της Εκκλησίας της Αλβανίας, προβλήθηκε η ταινία «Πάσχα στην Κένυα» της Μαρίας Μαυρίκου, από την περίοδο της διακονίας του Αρχιεπισκόπου στην Αφρική.


Ακολούθησαν χορωδιακά τραγούδια, ποιήματα, θεατρικά δρώμενα, λαϊκοί χοροί σε ενθουσιώδη ατμόσφαιρα. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του π. Γρηγορίου Πελούσι, με θέμα: «Η πολυδιάστατη ορθόδοξη μαρτυρία του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου στον σύγχρονο κόσμο» και τις εγκάρδιες ευχαριστίες του Αρχιεπισκόπου.

Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία θα ακολουθήσει στο Πολιτιστικό Κέντρο επίσης εορταστική εκδήλωση με βασικό θέμα τα 30 χρόνια της δημιουργικής προσπάθειας στην Αλβανία για την ανασυγκρότηση μιας διαλυμένης τοπικής Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας από τα ερείπια. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο ταινίες μικρού μήκους (ντοκιμαντέρ) σχετικά με την Ανάσταση της Ορθοδοξίας στην Αλβανία.

 

1972-1992 Επίσκοπος Ανδρούσης

Χειροτονία εις Επίσκοπον (19-11-1972) Αρχιεπίσκοπος Αθηνών καί πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Α΄, Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος, Μητροπολίτης Αιγιαλείας Γεώργιος

Ως Επίσκοπος Ανδρούσης και Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος προώθησε διάφορα θεολογικά και εκπαιδευτικά προγράμματα, μερίμνησε για το τυπογραφείο, το βιβλιοπωλείο, το φοιτητικό οικοτροφείο, τη Σχολή Διακονισσών της Αποστολικής Διακονίας. Ιδιαιτέρως ανέπτυξε τον τομέα της εξωτερικής Ιεραποστολής.

Ορθόδοξη Πατριαρχική Σχολή Πάσχα (1988)

Ως Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών χρημάτισε Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής Αθηνών (1983-86). Δημοσίευσε θρησκειολογικές έρευνες σχετικά με την αφρικανική θρησκευτικότητα και για το Ισλάμ. Μετείχε σε πολλά διεθνή επιστημονικά συνέδρια με θεολογικές εισηγήσεις. Το 1989 προτάθηκε για Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, στην οποία μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως Αρχιεπισκόπου εξελέγη Αντεπιστέλλον Μέλος της (1993-2005) και από το 2006 και εξής διατελεί Επίτιμο Μέλος.

Ως Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Ειρηνουπόλεως (1981-1991) χειροτόνησε 62 Αφρικανούς κληρικούς και χειροθέτησε 42 αναγνώστες-κατηχητές, προερχόμενους από 8 αφρικανικές φυλές. Συγχρόνως προώθησε τις μεταφράσεις της θείας Λειτουργίας σε 4 αφρικανικές γλώσσες, μερίμνησε για τη σταθεροποίηση 150 ορθοδόξων ενοριών και την ανέγερση δεκάδων ναών. Ανήγειρε 7 ιεραποστολικούς σταθμούς, φρόντισε για τη δημιουργία σχολείων και ιατρικών σταθμών. Αναγνωρίστηκε μέγας ευεργέτης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας (2009).

Ως μέλος Διεθνών Επιτροπών μετείχε ενεργώς σε διάφορες επιτροπές του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών και το 1983 στο Βανκούβερ του Καναδά εξελέγη από τη Γενική Συνέλευση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών Πρόεδρος (Moderator) της Επιτροπής της Παγκοσμίου Ιεραποστολής και του Ευαγγελισμού. Από τη θέση αυτή είχε τη δυνατότητα να συμμετέχει στην αναζήτηση και δράση της χριστιανικής μαρτυρίας στον σύγχρονο κόσμο και να καταθέτει την ορθόδοξο μαρτυρία σε εκκλησιαστικά και ακαδημαϊκά περιβάλλοντα όλων των Ηπείρων. Το έτος 1981 στο Σαν Αντόνιο του Τέξας προήδρευσε στη Συνέλευση της Επιτροπής Παγκοσμίου Ιεραποστολής και του Ευαγγελισμού.

1989 Παγκόσμιο Ιεραποστολικό Συνέδριο του Π.Σ.Ε. Πρόεδρος (Moderator) Καθηγήτης και Επίσκοπος Ανδρούσης Αναστάσιος, Σαν Αντώνιο, Τέξας,1989

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: Μισός αιώνας Αρχιερωσύνης – Από την Αφρική στην Αλβανία

Συγχαρητήρια Πατριάρχη Μόσχας για τα 50 χρόνια Αρχιερωσύνης του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων