Ακριβώς 83 χρόνια συμπληρώνονται από εκείνη την ημέρα όταν ξεκίνησε να γράφεται μία ακόμη ένδοξη σελίδα στη μακραίωνη Ελληνική ιστορία.
Ήταν περίπου 3 τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου του 1940 όταν η Ιταλική κυβέρνηση του Μουσολίνι απέστειλε στην Ελλάδα τελεσίγραφο με το οποίο απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του Ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία.
Το τελεσίγραφο δόθηκε ιδιόχειρα στον Ιωάννη Μεταξά από τον Ιταλό Πρέσβη στην Αθήνα Εμανουέλε Γκράτσι. Η απάντηση της Κυβέρνησης Μεταξά στο τελεσίγραφο ήταν αρνητική. Μετά την ανάγνωση του κειμένου ο Μεταξάς έστρεψε το βλέμμα του στον Ιταλό Πρέσβη και του απάντησε στα γαλλικά (επίσημη διπλωματική γλώσσα) την ιστορική φράση: «Alors, c’est la guerre», (προφέρεται από τα γαλλικά, δηλαδή, Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμο), εκδηλώνοντας έτσι την αρνητική θέση επί των ιταμών Ιταλικών αιτημάτων.
Συνέπεια της άρνησης αυτής ήταν η είσοδος της χώρας μας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του Ελληνοιταλικού πολέμου του 1940. Αυτή τη φράση η κοινή γνώμη τη μετέφρασε στο περίφημο «ΟΧΙ» που έμεινε στην ιστορία και σε λίγα χρόνια θα μετουσιωνόταν σε ένα ένδοξο «ΝΑΙ» στην ελευθερία, ύστερα από θυσίες στα δοξασμένα και ποτισμένα με αίμα βουνά της Πίνδου και της Βορείου Ηπείρου.
Με μαθητικές και στρατιωτικές παρελάσεις αλλά και τιμητικές εκδηλώσεις ο Ελληνισμός απανταχού της Γης κλίνει ευλαβικά το γόνυ και αποτίνει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους Αθάνατους Ήρωες του Έπους του ’40. Επίκεντρο των εκδηλώσεων και φέτος είναι η Θεσσαλονίκη όπου κορυφώθηκαν με τη στρατιωτική παρέλαση στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στο Γ’ Σώμα Στρατού, όπου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο και ακολούθως, μετέβη στον χώρο της παρέλασης.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό στην παρέλαση των στρατιωτικών και πολιτικών τμημάτων, ενώ νωρίτερα παρέστη στην κατάθεση στεφάνου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Μηνύματα Ιεραρχών
Μηνύματα για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 εξέδωσαν Ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου.
Με προτροπές στους ομογενείς η Εγκύκλιος του Αρχιεπίσκοπου Καναδά Σωτηρίου: «Καθηµερινά αγωνίζου να µένεις Έλληνας»
Για την πολύτιμη κληρονομιά που άφησαν πίσω τους οι Ήρωες του Έπους του ’40 κάνει λόγο στην Εγκύκλιο του ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Καναδά κ. Σωτήριος, ο οποίος παράλληλα προτρέπει τους ομογενείς του Καναδά να αγωνίζονται καθημερινά για να παραμείνουν Έλληνες.
«Ζήσε µε συνέπεια αναλογιζόµενος τις ευθύνες σου. Επίτρεψέ µου πρακτικά να σου ειπώ µερικά πράγµατα για το πώς να εφαρµόσεις την κληρονοµιά του ΟΧΙ. Πες όχι στην αφοµοίωση! Καθηµερινά αγωνίζου να µένεις Έλληνας. Και µέσα στο σπίτι σου µίλα µόνο ελληνικά στα παιδιά σου. Και στείλε τα παιδιά σου στο ελληνικό σχολείο και στο κατηχητικό σχολείο. Κι αν δεν υπάρχει ελληνικό σχολείο εκεί που ζεις, πάρε ένα δάσκαλο ή µια δασκάλα. Κι αν δεν υπάρχει δάσκαλος ή δασκάλα, γίνου συ ο ίδιος µε τα όσα ξέρεις, δάσκαλος των παιδιών σου. Και πήγαινε στην ορθόδοξη εκκλησιά. Και λάβε µέρος στα µυστήρια της εκκλησιάς σου. Και κάµε την προσευχή σου πάντα στο σπίτι σου. Και γίνου το ορθόδοξο παράδειγµα των παιδιών σου. Πες ναι στη συνεργασία και την ένωση του Ελληνισµού. Και εργάζου γι’ αυτήν. Μη γίνεσαι αρνητικός µε τη δήθεν δικαιολογία, πως φταίει ο δεσπότης, ο παπάς, ο πρόεδρος. Αυτοί σήµερα είναι και αύριο δεν είναι. Η συνεργασία, η ένωση και η πρόοδος του Ελληνισµού είναι για πάντα», προτρέπει, μεταξύ άλλων, ο ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Καναδά κ. Σωτήριος.
Διαβάστε ολόκληρη την Εγκύκλιο του Αρχιεπισκόπου Καναδά
Αμερικής Ελπιδοφόρος: «Οι ήρωες του 1940, στάθηκαν ασάλευτοι πύργοι απέναντι στον φασισμό»
Στη γενναιότητα, την αυταπάρνηση και την αποφασιστικότητα του Ελληνικού λαού αναφέρεται ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος στο μήνυμά του για την Εθνική Εορτή της 28ης Οκτωβρίου, το μεγάλο δηλαδή «ΟΧΙ» στον φασισμό και την υποδούλωση.
«Εξυμνούμε τους ήρωες του 1940, οι οποίοι στάθηκαν ως ασάλευτοι πύργοι απέναντι στα κύματα του φασισμού που απειλούσαν να κατακλύσουν όλο τον ελεύθερο κόσμο και εμπνεόμαστε με κουράγιο», επισημαίνει ο Σεβασμιώτατος υπενθυμίζοντας ότι οι αγωνιστές ανέλαβαν τη φοβερή εκείνη ευθύνη να υπερασπίσουν το έθνος τους απέναντι στους εισβολείς, με κίνδυνο να χάσουν τα πάντα.
«Ας τιμήσουμε τη μνήμη τους με ύμνους ευγνωμοσύνης και με μνημόσυνα αγάπης. Ας διηγηθούμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας τις ιστορίες τους, γεμάτες από αυταπάρνηση και ηρωισμό, που ενέπνευσαν τόσο πολύ τον σύγχρονό τους κόσμο, ώστε ο Γουίνστον Τσώρτσιλ να αναφωνίσει με θαυμασμό: “Δε θα λέμε πιά ότι οι έλληνες πολεμούν σαν ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν έλληνες!”», προτρέπει.
Διαβάστε ολόκληρο το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής
Ο Αρχιεπίσκοπoς Αυστραλίας Μακάριος για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου: Aφορμή εορτασμού και ευκαιρία αναστοχασμού
«Με τη γενναία απόρριψη των ιταμών τελεσιγράφων των δυνάμεων του Άξονα, ο περήφανος ελληνικός λαός επανανοηματοδότησε τη λέξη “ΟΧΙ” και την κατέστησε, διεθνώς, συνώνυμο της φιλοπατρίας, της αξιοπρέπειας και της αφοσίωσης στα οικουμενικά ιδεώδη της ελευθερίας και της δημοκρατίας», υπογραμμίζει ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, σε μήνυμά του για τη σημερινή 83η Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.
Ο Σεβασμιώτατος υπενθυμίζει ότι «σε εκείνο το ιστορικό “ΟΧΙ” των προγόνων μας έσμιξαν οι φωνές των απανταχού ανά την υφήλιο ανυπότακτων ανθρώπων και λαών», ενώ κάνει ειδική μνεία στις διαχρονικά κοινές αξίες των λαών της Ελλάδος και της Αυστραλίας.
«Αντιλαμβανόμαστε, επομένως, πόσο σπουδαία κληρονομιά μάς κληροδότησαν οι ήρωες πρόγονοί μας», επισημαίνεται στο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας, το οποίο περιλαμβάνει, επίσης, την πατρική προτροπή του να αποτελέσει η σημερινή επέτειος όχι μόνο αφορμή εορτασμού, αλλά και ευκαιρία αναστοχασμού. «Και μη λησμονήσουμε ταυτόχρονα να κλίνουμε το γόνυ και να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας προς την Κυρία Θεοτόκο», προσθέτει, «για την εμψύχωση, τη σκέπη και την προστασία της σε όλους τους αγώνες των προγόνων μας, συμπεριλαμβανομένου του ηρωικού αγώνα του ’40».
Διαβάστε ολόκληρο το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας