Ακόμη μια εφιαλτική νύχτα πέρασε χθες η Ουκρανία η οποία για ένατη συνεχόμενη ημέρα δοκιμάζεται από τις πολεμικές συγκρούσεις την ώρα που οι εκτιμήσεις του ΟΗΕ αναφέρουν ότι οι πρόσφυγες που αναμένεται να εγκαταλείψουν τη χώρα θα φτάσουν τα δέκα εκατομμύρια.
Επιμέλεια: Νικόλαος Ζαΐμης
Καθώς Κίεβο, Μαριούπολη Χάρκοβο και άλλες πόλεις δέχονται πολεμικά πυρά, τεράστια είναι η ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχουν οι τοπικές Εκκλησίες που βρίσκονται στα σύνορα με την Ουκρανία, καθώς δέχονται ρεύματα προσφύγων από τη γειτονική Ουκρανία.
Παράλληλα, οι Ιερές Αρχιεπισκοπές Αμερικής και Καναδά έχουν συγκεντρώνουν χρήματα που θα διατεθούν στην κάλυψη αναγκών την ώρα που πληθαίνουν όλο και περισσότερο οι εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός και επικράτηση της ειρήνης.
Χτυπήθηκε από πυρά πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια
Συναγερμός σήμανε τα ξημερώματα στη Ζαπορίζια όταν οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν το πυρηνικό εργοστάσιο, το μεγαλύτερο του είδους στην Ευρώπη, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στη διεθνή κοινότητα. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) και την ουκρανική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας δεν εντόπισε «καμία μεταβολή» στο επίπεδο της ραδιενέργειας στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια. Ο διευθυντής του εργοστασίου δήλωσε ότι δεν διαπιστώνεται διαρροή ραδιενέργειας από κανέναν αντιδραστήρα.
Η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι οι πυροσβέστες μπόρεσαν να φθάσουν στον χώρο πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, στο κεντρικό τμήμα της χώρας και να κατασβέσουν τη φωτιά έγκαιρα. «Επενέβησαν μονάδες για να σβήσουν τη φωτιά στο κτίριο εκπαίδευσης» εργαζόμενων στο εργοστάσιο, ανέφερε η υπηρεσία μέσω Facebook, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει αναφερθεί κανένα θύμα και ότι στην επιχείρηση συμμετέχουν 44 πυροσβέστες με 11 οχήματα.
Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, σε νέο βίντεο με αφορμή την επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια κατηγόρησε τη Ρωσία για «πυρηνική τρομοκρατία» και ότι ήθελε να «επαναληφθεί» η καταστροφή στο Τσερνόμπιλ.
Προειδοποίηση ΟΗΕ για τους πρόσφυγες
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προειδοποιεί ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ίσως προκαλέσει την έξοδο ως και δέκα εκατομμυρίων προσφύγων ακόμη.
Περίπου 4 εκατ. άνθρωποι ενδέχεται να καταφύγουν σε γειτονικές χώρες για να σωθούν από τις εχθροπραξίες, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ στη Νέα Υόρκη, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται απλά για μια αρχική εκτίμηση.
Δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι έχουν εκτοπιστεί εντός και εκτός χώρας, κατά τον Οργανισμό. Σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, τον Φιλίπο Γκράντι, πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες εγκατέλειψαν ήδη την Ουκρανία μέσα σε μία εβδομάδα αφότου ξέσπασε ο πόλεμος.
Επίσημα στοιχεία υποδεικνύουν πως οι περισσότεροι, κάπου 575.000 Ουκρανοί, προσέφυγαν στην Πολωνία. Η Γερμανία έχει υποδεχθεί κάπου 5.000 ουκρανούς πρόσφυγες μέχρι στιγμής, κατά τα δεδομένα του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών.
Αρχιεπισκοπή Καναδά: Δίσκος για την ενίσχυση της δοκιμαζόμενης Ουκρανίας
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ουκρανία η Ιερά Αρχιεπισκοπή Καναδά με τον Ποιμενάρχη της, Σεβασμιώτατο κ. Σωτήριο – μέσω Εγκυκλίου- να καλεί τους πιστούς να ανταποκριθούν για ακόμα μία φορά στο δίσκο που θα περιαχθεί την Κυριακή 6 Μαρτίου προκειμένου τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν να σταλούν για την κάλυψη αναγκών που έχει επιφέρει ο πόλεμος.
“Γνωρίζω, ότι έχετε κουρασθεί, διότι τελευταίως δύο φορές ζήτησα τη βοήθειά σας και δύο φορές περάστηκε δίσκος στις εκκλησίες µας για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα και άλλα. Για τρίτη φορά τώρα έρχοµαι να σας ζητήσω το ίδιο πράγµα και πιστεύω θα µε καταλάβετε. Παρακαλώ την ερχόµενη Κυριακή 6 Μαρτίου, να περάσει δίσκος σε όλλες τις εκκλησίες µας και οι ευλαβέστατοι ιερείς να διαβάσουν αυτή την εγκύκλιο, αλλά και να προτρέψουν τους ευλαβείς χριστιανούς να προσφέρουν µε τη ψυχή τους για να βοηθήσουµε τους Ουκρανούς αδελφούς µας, οι οποίοι τόσο υποφέρουν. Το ποσό το οποίο θα συγκεντρωθεί να σταλεί αµέσως στην Ιερά µας Αρχιεπισκοπή και η Ιερά µας Αρχιεπισκοπή θα το αποστείλει το συντοµότερο δυνατό στην Ουκρανία. Αρχίζουµε την Μ. Σαρακοστή. Ετοιµαζόµαστε να συµµετάσχουµε στο Πάθος του Θεανθρώπου Χριστού, αλλά και να γιορτάσουµε την ένδοξη Ανάστασή Του. Μαζί µε τον Χριστό ανεβαίνουν στον Γολγοθά και στον σταυρό οι αδελφοί µας στην Ουκρανία. Το µόνο που µας πρέπει είναι να γίνουµε Σίµωνες Κυρηναίοι και να σηκώσουµε λίγο από το βάρος του σταυρού τους. Ο καθένας µας ας αναλογιστεί αυτό. Ας βάλει το χέρι του στην καρδιά του και ύστερα ας το απλώσει να προσφέρει ό,τι περισσότερο µπορεί”, αναφέρει, μεταξύ άλλων.
Νέα έκκληση για ειρήνη από τον Πατριάρχη Βουλγαρίας
Με αφορμή την Εθνική Ημέρα για Απελευθέρωση της Βουλγαρίας από τον πενταίωνο οθωμανικό ζυγό, που τιμάται στις 3ης Μαρτίου, ο Πατριάρχης Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτος ευχήθηκε ειρήνη σε όλο τον κόσμο.
Ο Μακαριώτατος έκανε μνεία και στον πόλεμο στην Ουκρανία. “Είθε ο καθένας, σύμφωνα με τις δυνάμεις και τις δυνατότητές του, να ανοίξει τις καρδιές του σε όλους τους αδελφούς και τις αδελφές που υποφέρουν και βρίσκονται μακριά από τα σπίτια τους λόγω του κλιμακούμενου πολέμου στην Ουκρανία”, ανέφερε προσθέτοντας ότι “Η Αγία Εκκλησία ανέκαθεν αγωνιζόταν για την ειρήνη και τον σεβασμό του δικαιώματος στην ελευθερία κάθε ανθρώπου, καθώς και για την κυριαρχία κάθε χώρας ξεχωριστά. Έτσι και τώρα”.
Καλύπτουν ανάγκες σε τρόφιμα, ρούχα και…. αίμα
Τρόφιμα και ήδη ρουχισμού συγκεντρώνει η Αρχιεπισκοπή Πρέσοβ και πάσης Τσεχίας και Σλοβακίας προκειμένου να τα διαθέσει σε πρόσφυγες από την Ουκρανία.
Το σχέδιο υποδοχής και στήριξης των προσφύγων από την Ουκρανία που έχουν καταφύγει στην Πολωνία εξαιτίας της Ρωσικής εισβολής που μαίνεται για όγδοη μέρα, γνωστοποίησε η Εκκλησία της Πολωνίας. Ενορίες, μοναστήρια καθώς και απλοί πιστοί και οικογένειες σε διάφορες πόλεις και χωριά έχουν ήδη υποδεχτεί το πρώτο κύμα προσφύγων προσφέροντάς τους τα απαραίτητα που χρειάζονται.
Ο Σύλλογος της Νεολαίας Ορθοδόξων Ρουμάνων (ATOR) από το Μπανάτουλ ντε Μούντε διοργανώνει εκστρατεία αιμοδοσίας μεταξύ 3-4 Μαρτίου 2022 για να βοηθήσει τους πληγέντες από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Συγκεκριμένα η εκστρατεία αιμοδοσίας, στην οποία εθελοντές του ATOR θα δώσουν αίμα, διοργανώνεται σε συνεργασία με το Κέντρο Αιμοδοσίας στη Ρεσίτσα.
Μαζί με τους εθελοντές από το ATOR, θα συνδράμει και η Επισκοπή Καρανσέμπες, καθώς και η Ένωση Φοιτητών στο πλαίσιο του Πανεπιστημιακού Κέντρου «UBB της Ρεσίτσα».
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ιδιαίτερη ενσυναίσθηση που έδειξαν οι Ρουμάνοι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου προς τους Ουκρανούς γείτονές μας θα συμβάλει στην προσπάθεια να αυξηθεί ο ρυθμός αιμοδοσίας. Επειδή, εκτός από την ανάγκη για ανθρωπιστική υποστήριξη, που αποτελείται από τροφή, στέγη και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, ο Ουκρανικός λαός, σκληρά δοκιμασμένος κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, χρειάζεται επίσης αίμα, δεδομένου του αυξανόμενου αριθμού τραυματισμένων», δήλωσε ο π. Mihai Ciucur.