Επικαιρότητα
06 Μαΐου, 2022

Ισραήλ: Ανθρωποκυνηγητό για τους δύο δράστες της επίθεσης στην Ελάντ

Διαδώστε:

Η αστυνομία του Ισραήλ συνεχίζει σήμερα το ανθρωποκυνηγητό μετά τη χθεσινή επίθεση στην πόλη Ελάντ η οποία κόστισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους και διαπράχθηκε την ημέρα που γιορταζόταν η 74η επέτειος από την ίδρυση του εβραϊκού κράτους.

Η αστυνομία έχει ζητήσει από τους πολίτες να της δώσουν πληροφορίες για τον τόπο όπου κρύβονται οι δράστες, δίνοντας στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες και τα ονόματα των δύο Παλαιστίνιων που πιστεύεται ότι διέπραξαν την επίθεση αυτή, από την οποία τραυματίστηκαν τέσσερις ακόμη άνθρωποι, εκ των οποίων τρεις σοβαρά, σύμφωνα με την οργάνωση Magen David Adom (MDA), το αντίστοιχο του ισραηλινού Ερυθρού Σταυρού.

Οι δύο άνδρες, ο Άσαντ Γιούσεφ αλ Ραφάι 19 ετών και ο Τζάμπχι Άμαντ Αμπού Σακίρ 20 ετών, κατάγονται από το χωριό Ρουμάνα στην περιοχή της Τζενίν, στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι δύο δράστες, οπλισμένοι με μαχαίρια, τσεκούρια ή και τα δύο, επιτέθηκαν εναντίον των περαστικών σε ένα πάρκο.

«Η σκηνή της επίθεσης ήταν περίπλοκη», σύμφωνα με τον Ισραηλινό διασώστη Αλόν Ριζκάν της MDA ο οποίος είδε έναν 40χρονο νεκρό κοντά σε έναν κυκλικό κόμβο και στη συνέχεια έναν άλλον άνδρα αναίσθητο σε κοντινό πάρκο. Αυτός αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του, ενώ ένας ακόμη άνδρας που βρισκόταν δίπλα του επίσης πέθανε.

Αυτή η έκτη αντιισραηλινή επίθεση από τις 22 Μαρτίου σημειώθηκε στην Ελάντ, μια πόλη με περίπου 50.000 κατοίκους, πολλοί από τους οποίους υπερορθόδοξοι, κοντά στο Τελ Αβίβ.

Τα τρία θύματα της επίθεσης είναι ο 44χρονος Γιονάταν Χαμπακούκ και ο 49χρονος Μποάζ Γκολ, και οι δύο κάτοικοι της Ελάντ, όπως και ο 35χρονος Ορέν Μπιν Γιφτάχ κάτοικος της Λοντ.

Τα ισλαμιστικά παλαιστινιακά κινήματα Χαμάς και Ισλαμικός Τζιχάντ «γιόρτασαν» αυτή την «ηρωική» επίθεση, χαρακτηρίζοντάς την «αντίδραση» στις πρόσφατες εντάσεις στην Ιερουσαλήμ, χωρίς ωστόσο να αναλάβουν την ευθύνη για αυτή.

Από την πλευρά του ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε «τον φόνο Ισραηλινών αμάχων», καταγγέλλοντας ότι «οι φόνοι Παλαιστινίων και Ισραηλινών αμάχων επιδεινώνουν την κατάσταση», όπως μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο WAFA.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς ανακοίνωσε αποκλεισμό ως την Κυριακή της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης προκειμένου να «αποφευχθεί η διαφυγή των τρομοκρατών» προς τις περιοχές αυτές.

Με την επίθεση στην Ελάντ ανεβαίνει σε 18 ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί σε αντιισραηλινές επιθέσεις από τις 22 Μαρτίου, κάποιες από τις οποίες διέπραξαν Ισραηλινοί Άραβες και άλλοι Παλαιστίνιοι. Μετά τις πρώτες επιθέσεις οι ισραηλινές δυνάμεις διεξήγαγαν σειρά επιχειρήσεων στη Δυτική Όχθη. Συνολικά τουλάχιστον 26 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους και δράστες επιθέσεων, έχουν σκοτωθεί την ίδια περίοδο.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν καταδίκασε «έντονα» αυτή την επίθεση, σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Ήταν μια φρικτή επίθεση η οποία είχε στόχο αθώους άνδρες και γυναίκες, ιδιαίτερα ειδεχθής καθώς διαπράχθηκε την ώρα που το Ισραήλ γιόρταζε την ανεξαρτησία του», επεσήμανε ο Μπλίνκεν, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται «αποφασιστικά» στο πλευρό των Ισραηλινών συμμάχων τους.

 

Ένταση στην Ιερουσαλήμ

«Η επιχείρηση αυτή (στην Ελάντ) μαρτυρά την οργή του λαού μας απέναντι στις επιθέσεις της κατοχής εναντίον των ιερών μας τόπων. Η επίθεση στο τέμενος αλ Άκσα δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητη», κατήγγειλε ο Χάζεμ Κάσεμ εκπρόσωπος της Χαμάς, του παλαιστινιακού κινήματος που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

«Η βεβήλωση από τις δυνάμεις κατοχής και τις συμμορίες των εποίκων του αλ Άκσα ξεπέρασε κάθε κόκκινη γραμμή», εκτίμησε ο Μουχάμαντ Αμπού αλ Χάσαν του πολιτικού γραφείου του Ισλαμικού Τζιχάντ.

Τις τελευταίες ημέρες συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών αστυνομικών και Παλαιστινίων έχουν προκαλέσει τον τραυματισμό σχεδόν 300 ανθρώπων στην πλατεία των Τεμενών, στην παλαιστινιακή πλευρά της Ιερουσαλήμ, την οποία κατέλαβε το 1967 το Ισραήλ.

Έπειτα από μια παύση πολλών ημερών λόγω του τέλους του Ραμαζανιού Εβραίοι πιστοί μετέβησαν στην πλατεία χθες Πέμπτη, ημέρα που γιορταζόταν η 74η επέτειος από την ίδρυση του Ισραήλ βάσει του εβραϊκού ημερολογίου και η οποία συνέπιπτε με τους εορτασμούς για τη μουσουλμανική γιορτή Έιντ αλ Φιτρ.

Η πλατεία των Τεμενών είναι ο τρίτος ιερότερος τόπος για το ισλάμ και ο ιερότερος τόπος για τον ιουδαϊσμό, γνωστός με την ονομασία Όρος του Ναού στην εβραϊκή παράδοση. Βάσει του στάτους κβο της πλατείας, οι μη μουσουλμάνοι μπορούν να την επισκέπτονται αλλά χωρίς να προσεύχονται.

Ωστόσο αυξανόμενος αριθμός Εβραίων πηγαίνει εκεί και κάποιοι από αυτούς προσεύχονται εγείροντας ανησυχίες σε πολλούς μουσουλμάνους ότι ενδέχεται να αμφισβητηθεί το καθεστώς της πλατείας.

Τις τελευταίες εβδομάδες η ισραηλινή κυβέρνηση έχει επαναλάβει ότι δεν προτίθεται να πράξει κάτι τέτοιο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νέες ταραχές στην Ιερουσαλήμ: Οι πρωτοβουλίες Αμερικανών βουλευτών κατά των επιθέσεων εις βάρος Χριστιανών και η έκκληση του ΟΗΕ

Ιερουσαλήμ: Αντιδράσεις προκαλεί νέο σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης

Διαδώστε: