Επικαιρότητα
15 Μαΐου, 2021

Κοσσυφοπέδιο: Οι αθέμιτοι περιορισμοί που αντιμετωπίζει η Ορθοδοξία στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Διαδώστε:

Τους αθέμιτους περιορισμούς που αντιμετωπίζει η Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο καταγράφει η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες για το έτος 2020.

Στο κεφάλαιο της έκθεσης για το Κοσσυφοπέδιο γίνεται, μεταξύ άλλων, ιδιαίτερη αναφορά στην μη συμμόρφωση των τοπικών αρχών με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που εξεδόθη το 2016 και η οποία εγγυάται τα δικαιώματα ιδιοκτησίας γης της Μονής Βίσοκι Ντέτσανι.

Υπενθυμίζεται ότι οι δημοτικές αρχές αρνούνται να παραχωρήσουν αμφισβητούμενη γη στο Σερβικό μοναστήρι το οποίο υπάγεται στην UNESCO, παρά την σχετική δικαστική εντολή και την πίεση της Ε.Ε.

Το μοναστήρι Ντέτσανι του 14ου αιώνα εξακολουθεί να φυλάσσεται από νατοϊκές δυνάμεις και έχει εμπλακεί σε μια διαμάχη δεκαετιών με τις τοπικές αρχές για μία έκταση πάνω από 24 εκτάρια γης.

Το 2016 το συνταγματικό δικαστήριο του Κοσσυφοπεδίου αποφάσισε ότι η γη ανήκε στο μοναστήρι, το οποίο χρησιμοποιεί το οικόπεδο για καλλιέργεια. Ωστόσο, ο δήμαρχος της περιοχής κατέστησε σαφές ότι δεν θα σεβαστεί την απόφαση, παρά την πρόσφατη έκκληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τιμήσει την απόφαση.

Ο δήμος θεωρείται προπύργιο του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου πρώην μαχητή των ανταρτών, ο οποίος έχει υιοθετήσει σκληρή θέση εναντίον της Σερβίας.

Αυτή η ανοιχτή εχθρική συμπεριφορά και η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος γύρω από το μοναστήρι από τα θεσμικά όργανα του Κοσσυφοπεδίου είναι αναμφισβήτητα δείκτης της ακραίας απειλής για τη σερβική θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία υπέγραψαν συμφωνία στον Λευκό Οίκο στις 4 Σεπτεμβρίου 2020, η οποία προβλέπει, μεταξύ άλλων, την υπεράσπιση και την προώθηση των θρησκευτικών ελευθεριών, την προστασία των θρησκευτικών ναών και μνημείων, καθώς και την εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων που σχετίζονται με την Εκκλησία της Σερβίας.

Από την πλευρά της, η Εκκλησία της Σερβίας έχει επισημάνει ότι η έλλειψη εποικοδομητικού διαλόγου με ορισμένες δημοτικές αρχές αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την ελεύθερη πρόσβαση των Ορθοδόξων Σέρβων σε ορισμένους ναούς και κοιμητήρια.

Επίσης, η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει τις καταγγελίες των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου καθώς και της Εβραϊκής κοινότητας για ανεπαρκή προστασία και συντήρηση των κοιμητηρίων των κοινοτήτων αυτών από ορισμένες δημοτικές αρχές. Συγκεκριμένα, η τοπική Αστυνομία έλαβε αναφορές για 57 περιστατικά επιθέσεων που είχαν ως στόχο ναούς, προσκυνήματα και κοιμητήρια κατά την διάρκεια του 2020. Η Αστυνομία χαρακτήρισε τα περισσότερα περιστατικά ως κλοπές, αν και υπήρξαν περιπτώσεις βανδαλισμών και βεβηλώσεων.

Διαδώστε: