Του Νικόλαου Ζαΐμη
Με το σύνθημα από το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο “θαρσεῖτε, ἐγώ εἰμι· μὴ φοβεῖσθε” (14,27) και τη διαπίστωση ότι στόχος των χριστιανών είναι η ενότητα και η συνεργασία για να συνεχιστεί η παρουσία τους να είναι ισχυρή στη δοκιμαζόμενη από πολυποίκιλες κρίσεις Μέση Ανατολή, ολοκληρώθηκε η 12η Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου Χριστιανικών Εκκλησιών Μέσης Ανατολής η οποία διεξήχθη στην Αίγυπτο. με την παρουσία και συμμετοχή των Πατριαρχών Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου και Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννου.
Η Γενική Συνέλευση ξεκίνησε τις εργασίες της την περασμένη Δευτέρα στην Ιερά Μονή Anba Bishoy στην περιοχή Ουάντι Αλ Νατρούν (Νιτρία) της Αιγύπτου και σε αυτή συμμετέιχαν ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος και ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννης. Στις συνεδριάσεις το Συμβούλιο εστίασε κυρίως στα βασικά προβλήματα τα οποία απασχολούν τις κατά τόπους εκκλησίες με κυρίαρχο την τρομοκρατία και την βία ενώ τονίστηκε η ανάγκη για αρμονική συνύπαρξη με τις άλλες θρησκείες καθώς στόχος είναι η επικράτηση της ειρήνης και η αποφυγή των ταραχών.
Τα πέντε βασικά σημεία
Κατά την τελευταία συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης το Συμβούλιο Χριστιανικών Εκκλησιών Μέσης Ανατολής εξέδωσε το τελικό του πόρισμα σχετικά με τα πεπραγμένα των εργασιών, στο οποίο, μεταξύ άλλων, επικεντρώθηκε σε πέντε βασικά σημεία καλώντας μέσα από αυτά:
- Στην αποκήρυξη της βίας και του φανατισμού κάθε είδους και κάθε μορφής, στην απόρριψη του εξτρεμισμού, της τρομοκρατίας, του αποκλεισμού και των διακρίσεων λόγω θρησκείας, φυλής, χρώματος, φύλου και άλλων.
- Σε αλληλεγγύη προς τους περιθωριοποιημένους και ευάλωτους, τους πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους και κάνει έκκληση προς τους αξιωματούχους και τη διεθνή κοινότητα να εργαστούν για την επιστροφή τους στην πατρίδα τους.
- Σε σεβασμό της ελευθερίας των πεποιθήσεων και στην εδραίωση των αξιών της ιθαγένειας και της κοινής ζωής με τους μουσουλμάνους αδελφούς.
- Σε υποστήριξη των εκκλησιών και των πιστών στην Ιερουσαλήμ, το καθήκον διατήρησης των ιερών τόπων και υπενθύμιση στη διεθνή κοινότητα και στους λαούς του κόσμου της σημασίας της ενίσχυσης της Χριστιανικής παρουσίας στην Πόλη της Ειρήνης.
- Τέλος, σε παρότρυνση τους αξιωματούχους και τους φορείς λήψης αποφάσεων να εργαστούν σκληρά για να αντιμετωπίσουν τις κρίσεις που ξέσπασαν στις διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής, ιδιαίτερα μετά την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης, προκειμένου να τεθεί τέλος στα δεινά που βαρύνουν τους λαούς.
Σημαντική η συνεισφορά των Χριστιανών
Παράλληλα, η Γενική Συνέλευση τόνισε ότι η χριστιανική παρουσία βρίσκεται στον πυρήνα της οντότητας της Ανατολής, και οι Χριστιανοί έχουν συνεισφέρει σημαντικά στην οικοδόμηση των χωρών τους και στην ευημερία τους. Για το λόγο αυτό υπογραμμίζουν ότι θα παραμείνουν ριζωμένοι σε αυτή τη γη και γνήσιοι εταίροι στην αναγέννησή της, χτίζοντας το παρόν και το μέλλον του τόπου τους, ανεξάρτητα από το πόσο σοβαρές είναι οι καταιγίδες και οι προκλήσεις.
Επίσης, ισχυρό είναι το μήνυμα του στέλνει προς τη μεγάλη μάστιγα της εποχής για την περιοχή, την μετανάστευση, καλώντας τους αρμόδιους να εγγυηθούν την σταθερότητα έτσι ώστε οι άνθρωποι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους να επιστρέψουν σε αυτές ενώ, καλεί όσους ξεκίνησαν μια νέα ζωή στις χώρες που μετανάστευσαν να μην αποκοπούν από τη μητέρα πατρίδα τους.
Αναφορικά με την κλιματική αλλαγή και τη θέση των χριστιανών απέναντι σε αυτή τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης επιβεβαίωσαν τον ρόλο και την ευθύνη που έχουν ως καλοί διαχειριστές της δημιουργίας και παροτρύνουν τα έθνη του κόσμου να αναλάβουν δράσεις για την κλιματική αλλαγή.
Η Ορθόδοξη παρουσία και η στήριξη Αλ Σίσι
Μεταξύ των ομιλητών που συμμετείχαν τις προηγούμενες ημέρες στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης ήταν και Ορθόδοξοι Προκαθήμενοι Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής.
Ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος έκανε λόγο για θρησκευτικό φονταμενταλισμό, απαράδεκτα φαινόμενα ακραίας βίας και τρομοκρατικό πολυμορφισμό, που οδηγούν στον τραγικό ξεριζωμό των χριστιανών από τα εδάφη της Μέσης Ανατολής. Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στο τι μπορεί να κάνουν οι εκκλησίες για να αποφευχθεί αυτό το φαινόμενο, ενώ τόνισε ότι είναι απαραίτητη η συνέχεια του διαλόγου με τις άλλες θρησκείες της Μέσης Ανατολής και δη με την κρατούσα, μουσουλμανική.
Από την πλευρά του ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννης, μεταξύ άλλων, σημείωσε στην ομιλία του κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση, ότι: “Έχουμε μια μακρά ιστορία και μας ενώνει η μαρτυρία του Ιησού Χριστού. Το άγχος μας σήμερα είναι ότι αυτό που μας ενώνει ως Χριστιανούς είναι περισσότερο από αυτό που μας χωρίζει, και αυτή η συνάντηση επιβεβαιώνει ότι θέλουμε να να είμαστε μια οικογένεια παρά τα απομεινάρια της ιστορίας…”
Με τους αρχηγούς των χριστιανικών Εκκλησιών Μέσης Ανατολής συναντήθηκε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπτέλ Φατάχ Αλ Σίσι, την Τρίτη 17 Μαΐου, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι Χριστιανοί αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της αραβικής κοινωνίας επισημαίνοντας ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να στηρίζει το έργο τους.