Επικαιρότητα
06 Μαΐου, 2022

Νέες ταραχές στην Ιερουσαλήμ: Οι πρωτοβουλίες Αμερικανών βουλευτών κατά των επιθέσεων εις βάρος Χριστιανών και η έκκληση του ΟΗΕ

Διαδώστε:

Με ανησυχία παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα την κλιμακούμενη ένταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα ανάμεσα σε Ισραηλινούς αστυνομικούς και Παλαιστίνιους διαδηλωτές στην Ιερουσαλήμ, καθώς και τις συνεχείς προκλήσεις και επιθέσεις ριζοσπαστικών ομάδων εις βάρος των Χριστιανικών κοινοτήτων στην Αγία Πόλη.

 

Από τα μέσα Απριλίου τουλάχιστον 300 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους Παλαιστίνιοι, έχουν τραυματιστεί από τις συγκρούσεις στην πλατεία που βρίσκεται στο υπό Ισραηλινή κατοχή Παλαιστινιακό τμήμα της Ιερουσαλήμ. Ο ΟΗΕ απηύθυνε νέα έκκληση για διατήρηση του στάτους κβο στα προσκυνήματα που βρίσκονται στο κατεχόμενο τμήμα της Ιερουσαλήμ, ενώ την ίδια ώρα Αμερικανοί βουλευτές στο Κογκρέσο αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες με σκοπό την αντιμετώπιση των επιθέσεων των ριζοσπαστικών ομάδων εις βάρος των Χριστιανικών κοινοτήτων.

 

Ο ΟΗΕ απηύθυνε νέα έκκληση για διατήρηση του status quo στα προσκυνήματα

Την Τετάρτη 4 Μαΐου 2022 ο ΟΗΕ απηύθυνε νέα έκκληση για διατήρηση του στάτους κβο στα προσκυνήματα που βρίσκονται στο κατεχόμενο τμήμα της Ιερουσαλήμ μέσω του Στεφάν Ντουζαρίκ, εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι θα κάνει ο ΟΗΕ για τις εισβολές εποίκων στην περιοχή γύρω από το τέμενος Αλ Άκσα το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει την αντίδραση από Παλαιστινιακές φατρίες, ο κ. Ντουζαρίκ δήλωσε: «Η θέση μας παραμένει η ίδια. Επιθυμούμε να δούμε την διατήρηση του στάτους κβο στα προσκυνήματα» και πρόσθεσε ότι ο ΟΗΕ «προέτρεψε όλες τις πλευρές να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν προκλήσεις και αυτό παραμένει το μήνυμά μας».

 

Νέος κύκλος συγκρούσεων χθες Πέμπτη – Τουλάχιστον 300 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τα μέσα Απριλίου

Η δήλωση του εκπροσώπου του ΟΗΕ έγινε μια ημέρα πριν το ξέσπασμα νέων συγκρούσεων ανάμεσα σε Ισραηλινούς αστυνομικούς και Παλαιστίνιους στην Πλατεία των Τζαμιών της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, όπου άρχισαν να προσέρχονται πιστοί Εβραίοι, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και την αστυνομία. Η Ισραηλινή αστυνομία ανέφερε σε ανακοίνωση πως «απώθησε ταραξίες που πέταξαν εμπρηστικούς μηχανισμούς στην Πλατεία των Τζαμιών» και έκανε λόγο για τουλάχιστον έναν «ελαφρά τραυματία» αστυνομικό.

Σύμφωνα με φωτογράφο του AFP που βρισκόταν επιτόπου, η αστυνομία ενίσχυσε την παρουσία της μπροστά στο τέμενος Αλ Άκσα που βρίσκεται στην πλατεία. Από τα μέσα Απριλίου, τουλάχιστον 300 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους Παλαιστίνιοι, έχουν τραυματιστεί από τις συγκρούσεις στην πλατεία που βρίσκεται στο Παλαιστινιακό τμήμα της Ιερουσαλήμ, υπό Ισραηλινή κατοχή από το 1967.

Οι χθεσινές συγκρούσεις σημειώθηκαν κατά την 74η επέτειο από την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ σύμφωνα με το εβραϊκό ημερολόγιο, και καθώς οι πιστοί Εβραίοι άρχισαν να προσέρχονται στην πλατεία έπειτα από μια διακοπή λόγω του τέλους του μουσουλμανικού μήνα της νηστείας του ραμαζανιού. Στη βάση ενός σιωπηρού στάτους κβο, οι μη μουσουλμάνοι μπορούν να προσέρχονται στην πλατεία, αλλά χωρίς να προσεύχονται.

Όμως ο αυξανόμενος αριθμός των Εβραίων που έρχονται στο σημείο αυτό και το γεγονός πως ορισμένοι από αυτούς προσεύχονται κρυφά εκεί, προκαλεί φόβους σε ορισμένους μουσουλμάνους ότι το στάτους κβο ενδέχεται να αμφισβητηθεί. Την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής του ισλαμικού Παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας Γιάχια Σινουάρ απείλησε το Ισραήλ με εκτόξευση ρουκετών σε περίπτωση «νέας επίθεσης» στο τζαμί Αλ Άκσα όπου οι Ισραηλινές δυνάμεις της τάξης εισήλθαν τον Απρίλιο προκαλώντας κύμα οργής στους Παλαιστίνιους και στις χώρες της περιοχής.

 

Πρωτοβουλίες Αμερικανών βουλευτών του Κογκρέσου για την αντιμετώπιση των επιθέσεων των ριζοσπαστικών ομάδων εις βάρος των Χριστιανικών κοινοτήτων

Την ίδια ώρα, οι Αμερικανοί Γερουσιαστές Άντυ Χάρρις και Χοσέ Λουίς Κορρέα εξέφρασαν την συμπαράσταση τους προς το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και τους Χριστιανούς της Αγίας Γης κατά την διάρκεια της επίσκεψης τους στον Μακαριώτατο Πατριάρχη κ.κ. Θεόφιλο Γ’ την Τετάρτη 4 Μαΐου 2022.

Στην συνάντηση ο Μακαριώτατος επισήμανε χαρακτηριστικά ότι η Ιερουσαλήμ «είναι η πνευματική πρωτεύουσα των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών, σημείον ευλογίας αλλά και σημείον πολιτικής διενέξεως». Παράλληλα, υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το Πατριαρχείο στην Ιερουσαλήμ και στην Αγία Γη παρά τον πόλεμο που δέχεται από εξτρεμιστές.

«Εις το πλαίσιον τούτο το Πατριαρχείον διαδραματίζει σημαντικόν ποιμαντικόν και θρησκευτικόν αλλά και ειρηνευτικόν και συνδιαλλακτικόν έργον εις την Ιερουσαλήμ και όλην την Αγίαν Γην αρχήθεν αλλά και από του 7ου μ.Χ. αιώνος εις το πλαίσιον της συμφωνίας της συνθήκης του Πατριάρχου Σωφρονίου μετά του Χαλίφου Ομάρ Χαττάμπ. Το Πατριαρχείον διά μέσου των αιώνων διέσωσε όχι μόνον τα Χριστιανικά αλλά και τα Ιουδαικά Προσκυνήματα και διατηρεί ταύτα ως λειτουργικούς χώρους παρά τον πόλεμον, ο οποίος του εξασκείται υπό των εξτρεμιστών και διά τούτο το Πατριαρχείον παρά του ότι πολεμείται από τους εξτρεμιστάς απολαμβάνει σεβασμού και τιμής παρά πολλών. Ο Πανάγιος Τάφος είναι η καρδιά των Ιεροσολύμων», τόνισε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων.

Από την πλευρά τους, οι Αμερικανοί Γερουσιαστές αφού πρώτα άκουσαν με προσοχή τον Μακαριώτατο, εκδήλωσαν το ειλικρινές ενδιαφέρον να βοηθήσουν το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και τους Χριστιανούς της Αγίας Γης μέσω διαβημάτων προς την Ισραηλινή Κυβέρνηση.

Την προηγούμενη εβδομάδα, με διακομματική επιστολή τους προς τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, οκτώ Αμερικανοί βουλευτές στο Κογκρέσο -συμπεριλαμβανομένων του κ. Άντυ Χάρρις και των ομογενών βουλευτών Γκας Μπιλιράκη και Νικόλ Μαλλιωτάκη– είχαν εκφράσει την βαθύτατη ανησυχία τους για το γεγονός ότι οι συνεχείς επιθέσεις των ριζοσπαστικών ομάδων αποτελούν απειλή όχι μόνο για την παρουσία των Χριστιανικών κοινοτήτων στην Ιερουσαλήμ, αλλά και για την ίδια την Αγία Πόλη.

Παράλληλα, στην επιστολή, απευθύνεται, μεταξύ άλλων, κάλεσμα προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για συνεργασία με την Ισραηλινή κυβέρνηση με σκοπό την τήρηση της δεδηλωμένης δέσμευσης της για τις θρησκευτικές ελευθερίες. Επιπλέον, ζητάνε την παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προκειμένου οι ριζοσπαστικές ομάδες να λογοδοτήσουν και να θεωρηθούν υπεύθυνες για τις συνεχείς επιθέσεις εις βάρος κληρικών και την καταστροφή εκκλησιαστικών περιουσιών.

H επιστολή των οκτώ βουλευτών στο Κογκρέσου προς τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν αναφέρει τα εξής:

Η προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών στο εξωτερικό πρέπει να αποτελεί σημαντικό μέρος της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Όπως έχετε δηλώσει, οι θρησκευτικές ελευθερίες είναι «μια πολύτιμη Αμερικανική αξία και οικουμενικό ανθρώπινο δικαίωμα. Η δική μας εμπειρία
μας υποχρεώνει να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των ευάλωτων και υποεκπροσωπούμενων σε όλο τον κόσμο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν την ακλόνητη υποστήριξή τους προς όλους για την προώθηση και την προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών και πεποιθήσεων».

Γράφουμε σήμερα ως μια διακομματική ομάδα μελών του Κογκρέσου που ανησυχεί βαθιά για την αύξηση των επιθέσεων εις βάρος της Χριστιανικής κοινότητας στην Ιερουσαλήμ. Τον Δεκέμβριο του 2020, ένας Ισραηλινός επιχείρησε να βάλει φωτιά στην Εκκλησία όλων των Εθνών που βρίσκεται στο Όρος των Ελαιών στην Ιερουσαλήμ. Το 2021 σε διάστημα ενός μήνα, το Μοναστήρι της Εκκλησίας της Ρουμανίας στην Ιερουσαλήμ έγινε στόχος τεσσάρων βανδαλισμών. Στόχος των επιθέσεων είναι επίσης και οι κληρικοί. Τον Μάιο του 2021, ένας Αρμένιος ιερέας δέχθηκε επίθεση από τρεις Ισραηλινούς νεαρούς καθ΄οδόν για την εκκλησία του Παναγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ. Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα από επιθέσεις εις βάρος κληρικών και εκκλησιαστικών περιουσιών. Παρά την γενικότερη προστασία που παρέχεται στις μειονότητες των θρησκευτικών κοινοτήτων από την Ισραηλινή κυβέρνηση, οι ενέργειες ριζοσπαστικών ομάδων αποτελούν σοβαρή απειλή για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της Χριστιανικής παρουσίας στην Ιερουσαλήμ.

Στις 13 Δεκεμβρίου 2021, οι Πατριάρχες και επικεφαλής των Εκκλησιών της Ιερουσαλήμ εξέδωσαν ανακοίνωση περιγράφοντας τις τρέχουσες απειλές εις βάρος των κοινοτήτων τους:

«Παντού στους Αγίους Τόπους οι Χριστιανοί καθίστανται στόχος συχνών και συνεχιζόμενων επιθέσεων εκ μέρους ακραίων εξτρεμιστικών ομάδων. Από το 2012, ιερείς και άλλοι εκπρόσωποι του κλήρου υφίστανται αμέτρητες επιθέσεις με άσκηση σωματικής και λεκτικής βίας, πραγματοποιούνται επιδρομές στους Χριστιανικούς ναούς, βανδαλισμοί και βεβηλώσεις ιερών προσκυνημάτων, συνεχής τρομοκρατία και εκφοβισμός των γηγενών Χριστιανών που απλώς επιθυμούν να θρησκεύονται ελεύθερα και να ζουν την καθημερινή τους ζωή. Αυτές οι πρακτικές χρησιμοποιούνται από τέτοιες ριζοσπαστικές ομάδες στο πλαίσιο συστηματικής προσπάθειας εκδίωξης της Χριστιανικής κοινότητας από την Ιερουσαλήμ και άλλες περιοχές της Αγίων Τόπων.»

Η μείωση της Χριστιανικής παρουσίας στην Ιερουσαλήμ δεν είναι μόνο ένα πλήγμα για τις θρησκευτικές ελευθερίες, αλλά έχει επίσης ανθρωπιστικές συνέπειες. Ποιμαντικά προγράμματα που διοργανώνονται υπό την αιγίδα των Χριστιανικών Εκκλησιών στην Ιερουσαλήμ καλύπτουν τις ιατρικές, εκπαιδευτικές και ανθρωπιστικές ανάγκες πολλών ευάλωτων ανθρώπων σε όλο το Ισραήλ, τα Παλαιστινιακά εδάφη και την Ιορδανία ανεξάρτητα από θρησκευτικές πεποιθήσεις. Αν οι ριζοσπαστικές ομάδες καταφέρουν να εκδιώξουν την Χριστιανική κοινότητα, πολλά από αυτά τα προγράμματα δεν θα μπορούν πλέον να πραγματοποιούνται. Επιπλέον, ο Χριστιανικός τουρισμός στους Αγίους Τόπους αποφέρει έσοδα 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Iσραηλινή οικονομία καταδεικνύοντας τη σημαντική οικονομική συνεισφορά της Χριστιανικής κοινότητας της Ιερουσαλήμ στο Ισραήλ παρά την μικρή αριθμητική παρουσία της.

Η δράση των ριζοσπαστικών ομάδων που έχουν την δυνατότητα να ενεργούν με ατιμωρησία απειλούν άμεσα τις θρησκευτικές ελευθερίες της Χριστιανικής κοινότητας στην Ιερουσαλήμ και υπονομεύει την πλούσια ιστορία της διαθρησκειακής συνεργασίας στην πόλη. Όπως δήλωσε ο Ελληνορθόδοξος Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος Γ΄: «Η Ιερουσαλήμ είναι το σπίτι των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών, του Ιουδαϊσμού, του Χριστιανισμού και του Ισλάμ, και είναι επί μακρόν ένα φωτισμένο παράδειγμα μωσαϊκού κοινοτήτων. Είναι η πνευματική πρωτεύουσα του κόσμου, που περιλαμβάνει μια οικογένεια θρησκειών οι οποίες χαίρουν μια μακρά και μοναδική πλούσια κληρονομιά. Η ομορφιά αυτής της πόλης βασίζεται στην πολιτιστική και θρησκευτική της ποικιλoμορφία. Σχεδιάζοντας τον αποκλεισμό μιας κοινότητας, αυτής των Χριστιανών, αυτοί οι εξτρεμιστές αποτελούν υπαρκτή απειλή όχι μόνο για τη Χριστιανική οικογένεια, αλλά και για την ίδια την Ιερουσαλήμ, κάτι που υποστηρίζεται και από πολλούς Εβραίους συγκατοίκους στους Αγίους Τόπους».

Ζητάμε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να συνεργαστεί με την Ισραηλινή κυβέρνηση προκειμένου να τηρήσει τη δεδηλωμένη δέσμευση της για τις θρησκευτικές ελευθερίες για όλες τις θρησκείες και να λογοδοτήσουν οι ριζοσπαστικές ομάδες που εμπλέκονται σε συνεχείς επιθέσεις εις βάρος κληρικών και σε καταστροφές εκκλησιαστικών περιουσιών.

Καταλήγοντας στην επιστολή τους, οι Αμερικανοί βουλευτές αναφέρουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Είμαστε ευγνώμονες για τη συνεχή δέσμευση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να προωθεί τις διεθνείς θρησκευτικές ελευθερίες και προσδοκούμε να συνεργαστούμε με τον Πρέσβη Ρασάντ Χουσεΐν (σ.σ. Γενικός Πρέσβης των ΗΠΑ για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία) για να διασφαλιστεί ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα συνεχίσει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ευάλωτων θρησκευτικών κοινοτήτων παντού. Σας ζητάμε να συνεργαστείτε στενά με τους ομολόγους της Ισραηλινής κυβέρνησης για να διασφαλιστεί ότι η Ιερουσαλήμ είναι ένα μέρος όπου Χριστιανοί, Εβραίοι και Μουσουλμάνοι μπορούν να θρησκεύονται ελεύθερα, χωρίς φόβο για επιθέσεις.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ιερουσαλήμ: Αντιδράσεις προκαλεί νέο σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης

 

Διαδώστε: