Ένας απολογισμός της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες
- Της Δέσποινας Σωτηρίου
«Η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, δεν θα συμβιβαστώ, είναι κόκκινη γραμμή» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην 77η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο αναθεωρητισμός και οι απειλές της Τουρκίας, σε συνδυασμό με απαντήσεις για το μεταναστευτικό, καθώς και το Κυπριακό συνέθεσαν τα βασικά σημεία στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΟΗΕ.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για ατζέντα αναθεωρητισμού της Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδας, και για φιλοπόλεμη γλώσσα, καθώς λένε ότι «θα έρθουν βράδυ». «Είναι γλώσσα επιτιθέμενου, όχι ειρηνοποιού» υπογράμμισε. Η Τουρκία, υπενθύμισε ο πρωθυπουργός, απειλεί την Ελλάδα με casus belli, ενώ ενισχύει την ένταση και διεξάγει τεράστια εκστρατεία παραπληροφόρησης. Αυτές οι πράξεις υπονομεύουν τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο τόνισε. Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον τουρκικό λαό επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για εσάς» και πρόσθεσε ότι «θέλουμε να είμαστε γείτονες, είμαστε γείτονες για πολλά χρόνια».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άρχισε την ομιλία του, λέγοντας: «Τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται σε ένα σταυροδρόμι. Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο στην παγκόσμια Ιστορία. Είτε θα ενωθούμε για να αντιμετωπίσουμε τις δυνάμεις του αυταρχισμού ή θα διστάσουμε και θα αποτύχουμε. Ο Οργανισμός αυτό ιδρύθηκε πάνω στις στάχτες του μεγάλου πολέμου με σκοπό να διασφαλίσει το Διεθνές Δίκαιο και την ειρήνη των λαών. Ήταν μια λογική απάντηση για την επιθετικότητα ορισμένων κρατών. Παρόλα αυτά όμως στεκόμαστε ακόμα σε σταυροδρόμι της παγκόσμιας Ιστορίας».
Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά ο πρωθυπουργός τόνισε:
«Είναι η τέταρτη ομιλία μου στον ΟΗΕ ως πρωθυπουργός. Με ακούσατε να λέω ότι είμαι πάντα ανοιχτός στο διάλογο. Η Τουρκία μπορεί να είναι έτερος και σύμμαχος της Ελλάδας αν το επιλέξει. Μπορεί να έχει εποικοδομητικό ρόλο, αλλά συνεχίζει να παίζει αποσταθεροποιητικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ηγεσία της Τουρκίας έχει μία περίεργη εμμονή με τη χώρα μου. Η γλώσσα γίνεται ολοένα και πιο φιλοπόλεμη. Γλώσσα επιτιθέμενου και όχι ειρηνοποιού. Απειλεί την κυριαρχία στο Αιγαίο. Αναπτύσσει ένα αφήγημα με ψευδή αιτήματα για το Αιγαίο. Απειλεί την Ελλάδα με ένα casus beli. Αυτό το αφήγημα συνεχίζεται. Και πέρυσι η Τουρκία αμφισβήτησε την κυριαρχία μας στη Χίο και στη Ρόδο. Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι η αυξανόμενη ένταση σε συνδυασμό με μία τεράστια εκστρατεία παραπληροφόρησης. Αν θέλει ο Ερντογάν να μιλήσει για κόκκινες γραμμές λέω το εξής: Το να αμφισβητείται η εθνική ανεξαρτησία στα ελληνικά νησιά είναι απαράδεκτο. Παραβιάζει κόκκινη γραμμή για την Ελλάδα και ως πρωθυπουργός δεν θα συμβιβαστώ. Δεν θα κάνει κανείς bulling στην Ελλάδα».
Τέλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα σε συνεργασία με την UNESCO δίνει προτεραιότητα στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή. Η μακρά προσπάθεια επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα είχε την υποστήριξη πολλών κρατών και της UNESCO. «Μια μέρα θα επιστρέψουν σπίτι τους» υπογράμμισε.
Η επίσκεψη στον Άγιο Νικόλαο
Προχθές, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη επισκέφθηκαν το μνημείο στη μνήμη των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη.
Ο Πρωθυπουργός και η σύζυγός του επισκέφθηκαν το σημείο όπου βρίσκονται οι πλάκες στις οποίες είναι χαραγμένα τα ονόματα των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στους Δίδυμους Πύργους. Στάθηκαν ιδιαίτερα σε σημεία όπου αναγράφονται θύματα ελληνικής καταγωγής και τοποθέτησαν μικρές ελληνικές σημαίες και λευκά λουλούδια.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε στεφάνι προς τιμήν των θυμάτων στο Survivor Tree, ένα δέντρο το οποίο βρέθηκε σχεδόν κατεστραμμένο στα ερείπια των Πύργων, ανέκαμψε με ανθρώπινη φροντίδα και τελικά επαναφυτεύτηκε στον χώρο του μνημείου.
«Αισθάνθηκα την ανάγκη να έρθω, σήμερα, σε αυτόν τον ιερό τόπο να αφήσω ένα λουλούδι και να καταθέσω ένα στεφάνι στην μνήμη των 2.977 αθώων ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους άδικα στην τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου. Ανάμεσά τους ήταν και 41 Ελληνοαμερικανοί, ένας από τους οποίους ήταν και ο Γιάννης, ο οποίος βρέθηκε εγκλωβισμένος στον 104ο όροφο όταν χτύπησε το πρώτο αεροπλάνο, τον βόρειο Πύργο», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Άγιος Νικόλαος, μία εκκλησία που συμβολίζει την ελπίδα και την ενότητα»
Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, ο οποίος καταστράφηκε την 11η Σεπτεμβρίου 2001 όμως ανοικοδομήθηκε, με μεγάλη συμβολή της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και το επόμενο διάστημα αναμένεται να λειτουργήσει κανονικά ως εκκλησία.
Τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη σύζυγό του υποδέχτηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο οποίος τους ξενάγησε στον χώρο, ενώ ο αρχιτέκτονας που έχει σχεδιάσει τον νέο ναό, Σαντιάγο Καλατράβα, εξήγησε το σχέδιο έως την τελική περάτωση του έργου.
«Πρόκειται όντως για ένα εξαιρετικό κτίριο. Θα έλεγα πως το κτίριο είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο με την ιδιαίτερη πνευματική σημασία αυτού του χώρου. Βρίσκεται ακριβώς δίπλα σε ένα σημείο που σημαδεύτηκε από πόνο και βάσανα. Είναι μία εκκλησία που συμβολίζει την ελπίδα και την ενότητα. Είμαι βέβαιος πως θα εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς για τη Νέα Υόρκη και φάρο ελπίδας για όλους τους επισκέπτες της», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
Η θρησκεία μπορεί να γίνει φάρος ελπίδας
Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος τόνισε, μεταξύ άλλων, τον κομβικό ρόλο των Φίλων του Αγίου Νικολάου, «μιας σπουδαίας οργάνωσης που εργάστηκε πολύ σκληρά υπό την καθοδήγηση του πατέρα Αλέξ Καρλούτσου για τη συγκέντρωση των απαραίτητων πόρων για την ολοκλήρωση του έργου», επεσήμανε.
«Είναι ένα συλλογικό έργο πολλών ανθρώπων αφιερωμένων στα ίδια ιδανικά – τα ιδανικά για την προώθηση του ελληνισμού και της πίστης, σε έναν τόπο όπου η θρησκεία ήταν η αιτία αυτής της καταστροφής και για την απώλεια τόσων πολλών αθώων ανθρώπων», συμπλήρωσε ο Αρχιεπίσκοπος.
«Θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα ότι η θρησκεία μπορεί να είναι φάρος ελπίδας, αγάπης, συμφιλίωσης, ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας όλων των λαών και όλων των θρησκειών. Σας ευχαριστούμε που μας τιμήσατε εδώ. Ο Θεός να σας ευλογεί και ο Θεός να ευλογεί την Ελλάδα», κατέληξε.
Το στοίχημα της ολοκλήρωσης του ναού
Ο ναός που καταστράφηκε από την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 κατάφερε με τις προσπάθειες της ομογένειας και την στήριξη της Αρχιεπισκοπής Αμερικής να σταθεί και πάλι όρθιος, με νέα μορφή πλέον, αποτελώντας, εκτός από τόπο λατρείας, τόπο μνήμης. Μέσα σε διάστημα ενός έτους, από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως και σήμερα, κατάφεραν να πραγματοποιηθούν τα θυρανοίξια από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και τα Εγκαίνια τον περασμένο Ιούλιο.
Απομένει η αποπεράτωση της Αγιογράφησης η οποία σύμφωνα με τα όσα δήλωσε πριν λίγες ημέρες στον Εθνικό Κήρυκα ο π. Λουκάς Ξενοφωντινός, θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Η ολοκλήρωση του έργου της ανοικοδόμησης του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν επρόκειτο για έναν από τους βασικούς στόχους που είχε θέσει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος μετά την εκλογή του στη θέση του Αρχιεπισκόπου.