Στην Παναγία Σουμελά συνεχίζει να επενδύει η Τουρκία για προσέλκυση τουριστών
Συνεχίζοντας την προσφιλή της τακτική η Τουρκία, εξακολουθεί να επενδύει στην Ελληνορθόδοξη κληρονομιά για να προβάλει και να ενισχύσει το τουριστικό της προϊόν. Με μόλις 4 μήνες πριν από τις εκλογές, τη χώρα να μαστίζεται από βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση και τα ποσοστά του Προέδρου Ερντογάν να υποχωρούν σημαντικά, η Άγκυρα διατηρεί ψηλά στην ατζέντα της την ιστορική Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου.
Η Μονή, ένας από τους κυριότερους πόλους έλξης θρησκευτικού τουρισμού της Τουρκίας, έχει πρόφατα προσελκύσει ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον, καθώς ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στον εξωτερικό φωτισμό που αναδεικνύουν το κάλλος της κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Η Μονή ανοικοδομήθηκε μέσα σε βράχους ύψους 300 μέτρων στην κοιλάδα Altındere στην περιοχή Ματσούκα της Τραπεζούντας και προσφέρει στους επισκέπτες μια ξεχωριστή εμπειρία όλες τις εποχές του χρόνου σε συνδυασμό με τη φύση, την ιστορία και τον πολιτισμό, ενώ είναι εγγεγραμμένη στον Προσωρινό Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Ο χώρος έκλεισε για τους επισκέπτες τον Σεπτέμβριο του 2015 λόγω κινδύνου κατολισθήσεων και τον Φεβρουάριο του 2016 ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.
Η αποκατάσταση περιελάμβανε εξωραϊσμό, γεωλογική και γεωτεχνική έρευνα και ενίσχυση των πετρωμάτων. Με την ολοκλήρωση του έργου κατά 65%, άνοιξε η πρόσβαση σε τμήμα της Μονής για το κοινό στις 28 Ιουλίου 2020.
Το τρίτο στάδιο της αποκατάστασης, που περιελάμβανε τον εσωτερικό αύλειο χώρο, ολοκληρώθηκε αργότερα και το τμήμα άνοιξε ξανά για τους επισκέπτες την 1η Ιουλίου 2021. Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου η Μονή φιλοξένησε 340.000 επισκέπτες.
Επίσης διενεργήθηκαν ανασκαφές και καθαρισμοί σε σημεία που δεν είχαν ερευνηθεί προηγουμένως, καθώς και στο «κρυφό παρεκκλήσι», όπου ήρθαν στο φως νέες αγιογραφίες.
Ακόμη διενεργούνται εργασίες διαγραφής των γκράφιτι που είναι γραμμένα σε αγιογραφίες, καθώς και εργασίες στο εσωτερικό και στη γενικότερη διαμόρφωση του χώρου. Στο πλαίσιο αυτό ολοκληρώθηκε και η εξωτερική φωταγώγηση της Μονής.
Μιλώντας στο Τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο “Anadolu”, o Διευθυντής Πολιτισμού και Τουρισμού της Περιφέρειας Τραπεζούντας Ταμέρ Ερντογάν, τόνισε ότι η Μονή Σουμελά διαθέτει μοναδικό κάλλος λόγω της τοποθεσίας της.
Ακόμη αναφερόμενος στη σημασία της Μονής για τον θρησκευτικό τουρισμό, ο Ερντογάν δήλωσε ότι σε αυτό το πλαίσιο, η Μονή Σουμελά συμβάλλει στον τουρισμό της περιοχής και της χώρας.
Επίσης ο Ερντογάν ανέφερε ότι η εγκατάσταση του φωτισμού ολοκληρώθηκε σε διάστημα περίπου οκτώ μηνών. «Ως αποτέλεσμα πολύ προσεκτικής και σχολαστικής δουλειάς από την τεχνική ομάδα του Υπουργείου, ολοκληρώθηκε η τεχνική υποδομή των εργασιών φωτισμού. Τώρα προσθέστηκε περισσότερο κάλλος στο μοναστήρι και ελπίζουμε το 2023 να φιλοξενήσει περισσότερους επισκέπτες», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, πολλά σημεία της Μονής Σουμελά ανακαινίστηκαν τον 18ο αιώνα και ορισμένοι από τους τοίχους της ήταν διακοσμημένοι με αγιογραφίες. Με την προσθήκη μεγάλων κτισμάτων τον 19ο αιώνα, το μοναστήρι απέκτησε μια μεγαλοπρεπή εμφάνιση.
Η Μονή Σουμελά αποτελείται από την κύρια βραχώδη εκκλησία, πολλά παρεκκλήσια, κουζίνα, φοιτητικά δωμάτια, ξενώνα, μια βιβλιοθήκη και μια αγίασμα. Οι αγιογραφίες στους τοίχους των σπηλαίων και των παρεκκλησίων θεωρούνται ότι χρονολογούνται σε διαφορετικές περιόδους, που εκτείνονται από τον 12ο έως τον 19ο αιώνα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Σε Αγιά Σοφιά και Παναγία Σουμελά ποντάρει η Τουρκία για τον τουρισμό της
Φωταγωγήθηκε η Παναγία Σουμελά στον Πόντο
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.