05/11/2022 06/11/2022 Η Ημερίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας με θέμα «Ο από Καστορίας Μητροπολίτης Αμασείας Γερμανός Καραβαγγέλης. Συμβολή στην Ιστορία του Μικρασιατικού και Ποντιακού Ελληνισμού» πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022. Η Ημερίδα εντασσόταν στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου των εκατό ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή και τελούσε υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας...
05 Νοεμβρίου, 2022 - 21:57
Τελευταία ενημέρωση: 06/11/2022 - 0:27

«Ο από Καστορίας Μητροπολίτης Αμασείας Γερμανός Καραβαγγέλης»: Ημερίδα στην Ι.M. Καστορίας

Διαδώστε:
«Ο από Καστορίας Μητροπολίτης Αμασείας Γερμανός Καραβαγγέλης»: Ημερίδα στην Ι.M. Καστορίας

Η Ημερίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας με θέμα «Ο από Καστορίας Μητροπολίτης Αμασείας Γερμανός Καραβαγγέλης. Συμβολή στην Ιστορία του Μικρασιατικού και Ποντιακού Ελληνισμού» πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022.

Η Ημερίδα εντασσόταν στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου των εκατό ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή και τελούσε υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, και συνδιοργανώθηκε με την Αντιπεριφέρεια Καστοριάς και τον Δήμο Καστοριάς.

Μετά τον αγιασμό έναρξης, την εισαγωγική ομιλία έκανε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος, δίνοντας τον στίγμα της Ημερίδος.

Περιέγραψε την κατάσταση του ακμάζοντος Ελληνισμού των τριών ηπείρων και πέντε θαλασσών στα τέλη του ΙΘ´ αιώνος. Σε αυτό το περιβάλλον του Οικουμενικού Ελληνισμού ανδρώθηκε ο Γερμανός Καραβαγγέλης, που μαζί με τον Πρωτοσύγκελλό του ιερομάρτυρα Πλάτωνα Αιβαζίδη και τους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στην Καστοριά είναι οι συνδετικοί κρίκοι της Καστοριάς με την Μικρασία και τον ξερριζωμό.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιος Κασαπίδης, η Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Δέσποινα Κοζατσάνη, ο Δήμαρχος Καστοριάς κ. Ιωάννης Κορεντσίδης, η Πρόεδρος του Π.Σ. κ. Κάλλη Κυριακίδου, η Διευθύντρια Β´/θμιας Εκπαίδευσης κ. Ευγενία Μαρνέλλη, ο Διευθυντής Α´/μιας Εκπαίδευσης κ. Αναστάσιος Ξανθόπουλος και η Κοσμήτωρ της Μαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Ζαχαρούλα Καλογεράτου. Επίσης γραπτό χαιρετσιμό απέστειλε και ο Βουλευτής Καστοριάς κ. Ζήσης Τζικαλάγιας.

Στην συνέχεια, τον λόγο έλαβαν οι εισηγητές και ανέπτυξαν το θέμα τους.

Οι εισηγητές και οι αντίστοιχες εισηγήσεις τους με την σειρά που εκφωνήθηκαν ήταν:

-Μιχαήλ Τρίτος, ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου και Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου: «Η Μικρασιατική Καταστροφή και οι συνέπειές της».

-Ιωάννης Μπάκας, Καθηγητής στον Τομέα της Ιστορίας και των διορθοδόξων και διαχριστιανικών σχέσεων Α.Π.Θ.: «Ο Γερμανός Καραβαγγέλης ως Μητροπολίτης Αμασείας. Το εκκλησιαστικό και εθνικό του έργο».

-Σεβ. Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων: «Ο Ιερομάρτυς Πλάτων Αιβαζίδης, ως Πρωτοσύγκελλος του Γερμανού Καραβαγγέλη».

Περιλήψεις των εισηγήσεων παρατίθενται κατωτέρω.

Μετά την συζήτηση που ακολούθησε, ο Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος ευχαρίστησε την κ. Αντιπεριφερειάρχη και τον κ. Δήμαρχο για την συνεργασία και την βοήθειά τους, την Επιτροπή προετοιμασίας του Συνεδρίου που αποτελείτο από τον Αρχιμ. π. Στέφανο Σχοινά, τον κ. Εμμανουήλ Κουτσιαύτη και τον κ. Κυριάκο Μωϋσίδη, τα μέλη του Γραφείου Τύπου Διάκονο π. Παύλο Λαζόγκα και κ. Σπυρίδωνα Ασημακόπουλο, την διεύθυνση του Ενυδρείου για την παραχώρηση της Αιθούσης, και τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας.

Τα πρακτικά του Συνεδρίου θα δημοσιευθούν προσεχώς.

Οι περιλήψεις των εισηγήσεων της Ημερίδος

Μιχαήλ Τρίτος, ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου και Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου: «Η Μικρασιατική Καταστροφή και οι συνέπειές της»

Περίληψη

Η εισήγηση του κ. Μιχαήλ Τρίτου αναφέρθηκε γενικά στη Μικρασιατική Καταστροφή και στις συνέπειές της. Αρχικά, έγινε αναφορά στα αίτια της Μικρασιατικής Καταστροφής και στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν.

Στη συνέχεια, έγινε λόγος για τις αρνητικές επιπτώσεις της που είναι: Η ματαίωση για την ολοκλήρωση της Μεγάλης Ιδέας και την ανακοπή της πορείας της, η φθοροποιός δύναμη της διχόνοιας ηγεσίας και λαού, η επανεκτίμηση της στάσεως των συμμάχων απέναντι μας και το δράμα της προσφυγιάς, που ήλθε να συμπληρώσει τον ασύλληπτο αριθμό των θυμάτων.

Πέραν των αρνητικών συνεπειών έγινε αναφορά και στις θετικές συνέπειες που είναι: Η εθνική ομοιογένεια και η δημογραφική ενίσχυση του ελληνικού κράτους, η συστηματική οικοδόμηση της σύγχρονης αστικής Ελλάδος και η προσφορά των προσφύγων στην πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη του ελληνικού κράτους.

 

Ιωάννης Μπάκας, Καθηγητής στον Τομέα της Ιστορίας και των διορθοδόξων και διαχριστιανικών σχέσεων Α.Π.Θ.: «Ο Γερμανός Καραβαγγέλης ως Μητροπολίτης Αμασείας. Το εκκλησιαστικό και εθνικό του έργο»

Περίληψη

Τον Φεβρουάριο του 1908 ο Γερμανός Καραβαγγέλλης εξελέγη μητροπολίτης Αμασείας, από Καστορίας. Σε μια εποχή κρίσιμη για τον Ελληνισμό σηματοδότησε, με τη δυναμική του παρουσία, την εκ βάθρων σχεδόν πνευματική αναγέννηση του Δυτικού Πόντου.

Η άφιξή του στην Αμισό, στις 25 Μαρτίου 1908, έγινε η απαρχή ενός μεγάλου ανορθωτικού έργου του στην επαρχία Αμασείας. Δημιούργησε κτιριακές υποδομές σε όλες της κοινότητες της επαρχίας του, και στελέχωσε τα σχολεία με διδασκάλους. Με συνδρομές πλουσίων ομογενών ίδρυσε σχολεία και στα πιο απόμακρα και ορεινά χωριά.

Από τις πρώτες φροντίδες του μητροπολίτη ήταν η σύνταξη νέων αυστηρών κανονισμών, με βάση τους οποίους θα εκλέγονταν τα διοικητικά συμβούλια των διαφόρων σωματείων και συντεχνιών και έτσι θα αποφεύγονταν οι κομματικές έριδες, που ταλάνιζαν τις ελληνικές κοινότητες. Οι ηγετικές ικανότητες του μητροπολίτη Γερμανού, οι διπλωματικές αρετές του, οι οργανωτικές και διοικητικές εμπνεύσεις του συνέβαλαν αποφασιστικά στη διευθέτηση των πραγμάτων και στην ομαλή λειτουργία τους.

Η περίοδος της αρχιερατείας του Γερμανού στην Αμάσεια, από το 1908 μέχρι το 1914, υπήρξε περίοδος ανασυγκρότησης της εκκλησιαστικής επαρχίας Αμασείας και εποχή μεγάλων κοινωνικών και κοινωφελών έργων. Ωστόσο, από την επιστράτευση του 1914 μέχρι την έξοδο από τις πατρογονικές εστίες του Ελληνισμού της περιοχής, ξεκινά μια περίοδος διωγμών του ελληνικού στοιχείου, και ένας συνεχής και αδιάκοπος αγώνας για τη διάσωσή του. Ήταν μια δραματική περίοδος για τον Ελληνισμό του Πόντου και μια προσωπική οδύσσεια για τον ίδιο τον μητροπολίτη Γερμανό.

Μπροστά στην τραγική κατάσταση που διαμορφωνόταν για τον Ελληνισμό της περιοχής και με την πείρα που είχε αποκτήσει στη Μακεδονία, κατά την ένοπλη φάση του Μακεδονικού Αγώνα, ο μητροπολίτης Γερμανός οργάνωσε, κατά την περίοδο της Μικρασιατικής εκστρατείας, τις έως τότε άτακτες ανταρτικές ομάδες του Πόντου

Στόχος τους ήταν η προστασία και σωτηρία των γυναικοπαίδων και των γερόντων.

Δυστυχώς τα αρχεία, τα οποία τηρούνταν στη μητρόπολη Αμασείας, και από τα οποία θα μπορούσαμε να αντλήσουμε σημαντικές πληροφορίες για την αρχιερατεία του Γερμανού στην Αμάσεια, καταστράφηκαν τον Οκτώβριο του 1917, με τη σύλληψη του μητροπολίτη και την απέλασή του στην Κωνσταντινούπολη.

 

Σεβ. Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων: «Ο Ιερομάρτυς Πλάτων Αιβαζίδης, ως Πρωτοσύγκελλος του Γερμανού Καραβαγγέλη»

Περίληψη

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων, αφού αρχικώς αναφέρθηκε σε βιογραφικά στοιχεία του Αγίου Εθνοϊερομάρτυρος Πλάτωνος Αϊβαζίδη καθώς και σε στοιχεία που αφορούν στις σπουδές του, τη γενικότερη μόρφωσή του και τα πρώτα χρόνια της ιερατικής του σταδιοδρομίας, τόνισε τη γνωριμία του Αγίου με τον Μητροπολίτη Γερμανό Καραβαγγέλη, η οποία έπαιξε σπουδαίο και αποφασιστικό ρόλο στη μετέπειτα ζωή του.

Επίσης, αναφέρθηκε στην εθνικοθρησκευτική του δράση στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας, αλλά και μετέπειτα στην Ιερά Μητρόπολη Αμασείας του Πόντου. Έκανε λόγο τόσο για το πλούσιο έργο του, κοντά στον Μητροπολίτη Αμασείας Γερμανό Καραβαγγέλη, όσο και για τα δραματικά γεγονότα που αφορούν στη σύλληψή του, τη φυλάκισή του, την καταδίκη του και τέλος το ιερό του μαρτύριο.

Τέλος, αναφέρθηκε και σε όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες της Εκκλησίας της Ελλάδος όπως συγκαταριθμηθή και επισήμως μεταξύ άλλων νεομαρτύρων εις τας Αγιολογικάς Δέλτους διά Πατριαρχικής και Συνοδικής Πράξεως

 

Περισσότερες φωτογραφίες στο άλμπουμ:

2022 - Συνέδριο για την Μικρασιατική Καταστροφή από την Ι.Μ.Καστορίας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων