Ρίγη συγκινήσεως ένιωσαν οι καρδιές των Πατρινών με το πανευφρόσυνο άκουσμα της αγιοκατατάξεως του π. Γερβασίου των Πατρών από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Η είδηση ήλθε από την Βασιλεύουσα, κατά την ώρα της Θείας Λειτουργίας. Οι καμπάνες όλων των εκκλησιών εδόνησαν τον πατραϊκό αέρα και συνήγειραν σε προσευχή και ιερό ενθουσιασμό τα πλήθη.
Στη Δοξολογία εψάλη για πρώτη φορά το Απολυτίκιο του Αγίου και το Μεγαλυνάριό του.
Το απόγευμα της Πέμπτης 16 Νοεμβρίου 2023, πλήθος Ιερέων και Μοναχών και ευσεβών Χριστιανών, Πατρέων και άλλων, κατέκλυσε τους χώρους των Κατασκηνώσεων του π. Γερβασίου, στην Αγία Παρασκευή των Συχαινών, όπου ετελέσθη, σε κλίμα ιερού ενθουσιασμού και βαθειάς συγκινήσεως, ο πρώτος Εσπερινός του Οσίου Γερβασίου των Πατρών.
Στον Εσπερινό εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου, με την συμμετοχή πολλών Ιερέων και Διακόνων της Ιεράς Μητροπόλεώς Πατρών.
Παρακολουθήστε τον Εσπερινό:
Ο Σεβασμιώτατος με βαθειά συγκίνηση και εσωτερική ευφροσύνη, μίλησε για τον Άγιο Γερβάσιο, ο οποίος ξεκίνησε μικρό και καταφρονεμένο, φτωχό και πονεμένο παιδί, από την Γρανίτσα της Γορτυνίας, όπου γεννήθηκε το 1877 για να φτάσει μετά από πολλούς κόπους και δάκρυα και στεναγμούς, στην πόρτα του αοιδίμου Μητροπολίτου των Πατρών Ιεροθέου, ο οποίος έγινε ο προστάτης του και φύλακας άγγελός του.
Η γνωριμία του νεαρού Γεωργίου, μέτεπειτα π. Γερβασίου, με τον Άγιο Νεκτάριο, στην κηδεία του Ιεροθέου, ήτο οικονομία θεία για την αγία πορεία του π. Γερβασίου, ως μαθητού της Ριζαρείου, ως Φοιτητού της Θεολογικής Σχολής, ως Στρατιωτικού Ιερέως, ως Καθηγητού θεολόγου, ως Ιεροκήρυκος και Πρωτοσυγκέλλου στην Πάτρα και στην Αθήνα, ως Ηγουμένου και Πνευματικού, ως προστάτου των ορφανών και πενήτων, ως υπερασπιστού των αδικουμένων και των Προσφύγων από τις αλησμόνητες πατρίδες της Μικρασίας και του Πόντου, ως ιδρυτού των Κατηχητικών Σχολείων και Κατηχητικών Νηπιαγωγείων, των Κατασκηνώσεων και των συσσιτίων σε χρόνους και καιρούς δύσκολους για την Πατρίδα μας, ως σημειοφόρου και θαυματουργού εν όσω ζούσε, αλλά και μετά την προς Κύριον αγίαν μετάσταση του.
Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στα της συγκλονιστικής Εξοδίου Ακολουθίας του στον Ναό του Αγίου Δημητρίου Πατρών, το 1964 (εκοιμήθη 30 Ιουνίου), για τις χιλιάδες λαού που με δάκρυα, αλλά με την βεβαιότητα της Αναστάσεως εκραύγαζαν «Άγιος, Άγιος».
Επίσης για τον τάφο του που είναι, από τότε, τόπος προσκυνήματος και για την λαμπρή ημέρα της Ανακομιδής των ιερών του Λειψάνων, στις 29 Ιουνίου το 2014.
Τέλος μίλησε για τις ενέργειες προς αγιοκατάταξη του Αγίου Γερβασίου και με ευγνωμοσύνη αναφέρθηκε στο σεπτό πρόσωπο του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος εισηγήθηκε στην Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την κατάταξη στις δέλτους των Αγίων, του π. Γερβασίου. Εκάλεσε δε όλους να ψάλουν την φήμη του Πατριάρχου.
Εν συνεχεία ελιτανεύθησαν η αγία Κάρα και η ιερά Εικόνα του Οσίου Γερβασίου, με τους χορούς των ψαλτών, τους Μοναχούς και τις Μοναχές και το πλήθος των πιστών να ψάλουν το Απολυτίκιο και τους ύμνους του Αγίου Γερβασίου και τα τροπάρια της Αναστάσεως.
Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν.