Σειρά εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκαν στη Βουλγαρία το διήμερο 18-19 Ιουνίου 2022 για την 300ή επέτειο από τη γέννηση του Αγίου Παϊσίου του Χιλανδαρινού και τα 260 χρόνια αφότου έγραψε τη Σλαβοβουλγαρική Ιστορία, ένα βιβλίο που θεωρείται ορόσημο για την έναρξη της Βουλγαρικής Εθνικής Αναγέννησης.
Επίσης εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου.
Στο Σαμόκοφ (νοτιοδυτική Βουλγαρία) οι Ημέρες του Αγίου Παϊσίου διοργανώθηκαν από το Δημαρχείο του Σαμόκοφ, το Ιστορικό Μουσείο και την Τοπική Εκκλησία. Το πρόγραμμα περιελάμβανε την πρώτη παρουσίαση της παράστασης του Εθνικού Λαογραφικού Συνόλου BULGARE Paisii στο Σαμόκοφ ως γενέτειρας του Αγίου Παϊσίου από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Κονσταντίν Ρανγκότσεφ, μια έκθεση έργων του Αγίου Παϊσίου με φωτογραφίες από το αρχείο του μουσείου τοπικής ιστορίας, την τέλεση Θείας Λειτουργίας και κατάθεση στεφάνων στον τάφο του.
Σχετικές φωτογραφίες στο άλμπουμ που ακολουθεί:
Η κορύφωση των εκδηλώσεων έλαβε χώρα στο Μπάνσκο (νοτιοδυτική Βουλγαρία) την Κυριακή 19 Ιουνίου, κατά την 60ή επέτειο της αγιοκατάταξης του Αγίου Παϊσίου από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας.
Σε μήνυμά που απέστειλε προς τον Μητροπολίτη Νευροκοπίου κ. Σεραφείμ με την ευκαιρία της 300ής επετείου της γέννησης του Αγίου, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτος ανέφερε πως η Σλαβοβουλγαρική Ιστορία έχει γίνει το αέναο σύμβολο της αφύπνισης των Βούλγαρων από τη δουλεία, ένα εμπνευσμένο ξεκίνημα της πνευματικής και πολιτιστικής αναγέννησής τους. Το μήνυμα ανέγνωσε ο Επίσκοπος Μελενίκου κ. Γεράσιμος, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος στο Μπάνσκο, όπου τελέστηκε επίσης Θεία Λειτουργία.
«Ο ορθός δρόμος για την ευημερία της αγαπημένης μας πατρίδας Βουλγαρίας και του Ορθοδόξου λαού μας, είναι εκείνος που μας κληροδότησαν οι μεγάλοι δάσκαλοί μας του παρελθόντος: αληθινή πίστη, κοινή καταγωγή και γλώσσα, μια στέρεη τριάδα που διασφαλίζει τη διατήρηση στο διηνεκές του λαού και του κράτους. Ας κρατήσουμε αυτό το ιερό συμβόλαιο και ας μην αφήσουμε όσα έχουν επιτευχθεί με τόση προσπάθεια και στέρηση να σπαταληθούν», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Πατριάρχης Βουλγαρίας.
Σε μήνυμά του, ο Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ, που παρέστη στις εκδηλώσεις στο Μπάνσκο, ανέφερε: «Στις πιο σκοτεινές εποχές για τον Βουλγαρικό λαό, σε εποχές καταπίεσης, λησμονιάς και απόγνωσης, ο Άγιος Παΐσιος ο Χιλανδαρινός αφιέρωσε τον εαυτό του στο άναμμα της σπίθας της γνώσης και της φώτισης, βγάζοντας τους Βούλγαρους από την κατάσταση της ληθαργικότητας και της σύγχυσης και αποκατέστησε την εμπιστοσύνη τους ως ενός λαού με τη δική του γλώσσα, πολιτισμό και θρησκεία».
Ο Ράντεφ είπε πως «τιμώντας τον Άγιο Παΐσιο τον Χιλανδαρινό τιμούμε την Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας, που στις πιο σκοτεινές εποχές της Βουλγαρίας κατάφερε να διατηρήσει όχι μόνο την πίστη μας, αλλά και τη μνήμη, τα κείμενα, τη γλώσσα και την εθνική ταυτότητά μας».
Σε μήνυμά της κατά την έναρξη των Ημερών του Παΐσιου, η αντιπρόεδρος Ιλιάνα Ιότοβα είπε, σύμφωνα το γραφείο Τύπου των υπηρεσιών της, πως η Σλαβοβουλγαρική Ιστορία αφύπνισε τον Βουλγαρικό λαό. Αυτή η αφύπνιση «δεν θα είχε συμβεί χωρίς την ανατολική ορθόδοξη πίστη, που μας στήριξε στη διάρκεια αιώνων ζυγού, χωρίς την επίγνωση της κοινής καταγωγής και της μνήμης, και χωρίς τη Βουλγαρική γλώσσα», σημείωσε. Οι σημερινοί πολιτικοί θα πρέπει να γνωρίζουν τη Βουλγαρική Ιστορία και να μαθαίνουν από αυτήν έτσι ώστε να μπορεί να υπάρξει μέλλον, σημείωσε ακόμη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Εγκαινιάστηκε η έκθεση: «Η εποχή του Αγίου Παϊσίου»
Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ