Εκοιμήθη ο Πατριάρχης Σερβίας – Ο Προκαθήμενος που θεωρούσε το Κόσοβο καρδιά της Σερβίας αποζητώντας την ειρηνική συμφιλίωση Σέρβων και Αλβανών
Στις 8:07 ώρα Ελλάδος της 20ης Νοεμβρίου εκοιμήθη ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος, μία μεγάλη μορφή της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Σερβίας και της Ορθοδοξίας γενικότερα. Η Εξόδιος Ακολουθία του θα τελεστεί την Κυριακή 22 Νοεμβρίου, μετά τη Θεία Λειτουργία, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σάββα Βελιγραδίου. Το σκήνωμα του Πατριάρχου μεταφέρεται και θα ευρίσκεται στον Ναό Αγίων Ταξιαρχών στο Βελιγράδι, ενώ το Σάββατο 21 Νοεμβρίου θα μεταφερθεί στον Ναό του Αγίου Σάββα, όπου και ο σερβικός λαός θα αποχαιρετήσει τον Ποιμενάρχή του.
Νοσηλευόταν σε στρατιωτικό νοσοκομείο στο Βελιγράδι και την Πέμπτη γιατροί από τη Ρωσία μετέβησαν για να συνδράμουν λόγω της επιδείνωσης της υγείας του.
Το απόγευμα της Πέμπτης, ο Πατριάρχης, σύμφωνα με πληροφορίες του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, έπεσε σε κώμα με αποτέλεσμα να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση. Η είδηση έγινε γνωστή στη Σερβία νωρίς το πρωί ενώ από χθες όλα τα σερβικά μέσα μιλούσαν για το τέλος.
Ο μακαριστός ήταν ένα μεγάλο κεφάλαιο για την Σερβία, μια ήσυχη δύναμη, μια σεβαστή προσωπικότητα. Συνδεόταν με πολλούς Έλληνες Ιερείς και ήταν υπέρμαχος του Κοσόβου. Θεωρούσε ότι το Κόσοβο ήταν η καρδιά της Σερβίας και ότι έπρεπε να παραμείνει στη Σερβία, διότι όπως έλεγε πάντα ο ίδιος, εκεί ήταν το πατριαρχείο και τα σπουδαίοτερα μοναστήρια. Ήταν υπέρ της ειρηνικής συμφιλίωσης Σέρβων και Αλβανών. Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου αλλά και της έκρυθμης κατάστασης που επικρατούσε στην περιοχή και με αφορμή τα γεγονότα της Κροατίας (επιχείρηση καταιγίδα-τερματισμός πολέμου- Αύγουστος του 1995) και μετά τη λήξη και του πολέμου του Κοσόβου, (1998-1999) προσπάθησε να κρατήσει ισοροπίες και να ενισχύσει πνευματικά το ποίμνιο. Ως Μητροπολίτης Νις αλλά και ως ο μετέπειτα Πατριάρχης έγραψε αρκετές σελίδες, στην ιστορία του Πατριαρχείου. (απόσπασμα από άρθρο της δημοσιογράφου Μαρίας Γιαχνάκη)
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πατριαρχείου Σερβίας:
“Την Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2020, στις 7:07 π.μ., στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Covid “Karaburma” στο Βελιγράδι, η Αγιότητά του, ο Αρχιεπίσκοπος Πεκίου, Μητροπολίτης Βελιγραδίου και Καρλοβικίου και Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος (Γκαβρίλοβιτς) εκοιμήθη. Όλες οι άλλες λεπτομέρειες σχετικά με την Εξόδιο Ακολουθία της Αγιότητας του Πατριάρχη θα ανακοινωθούν σύντομα στο κοινό. Αιώνια μνήμη σε αυτόν και στη Βασιλεία των Ουρανών!” αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του Πατριαρχείου Σερβίας.
Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς με μια ανάρτησή του σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αποχαιρέτησε τον Σέρβο Πατριάρχη Ειρηναίο που κοιμήθηκε σήμερα το πρωί στο στρατιωτικό νοσοκομείο στο Βελιγράδι γράφοντας “Ήταν τιμή μου να σε γνωρίζω. Άνθρωποι σαν εσένα δεν θα μας αφήσουν ποτέ».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ – Η Εκκλησία της Ελλάδος συλλυπείται τον σερβικό λαό
«Έλαβα με θλίψη τη είδηση για την κοίμηση της Αυτού Αγιότητας του Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίου. Ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος που φύλαγε την Σερβική Εκκλησία σε δύσκολους καιρούς και κράτησε το τιμόνι της σταθερά. Διακρίθηκε από τη σοφία, τη σεμνότητα και την αφοσίωση στον Θεό και τους ανθρώπους. Αιώνια του η μνήμη» έγραψε ο Ζντράβκο Κριβοκάπιτς πολιτικός ηγέτης του Μαυροβουνίου στην ανάρτησή του στο twitter.
O πρόεδρος της Βουλής του Μαυροβουνίου κ. Αλέξα Μπέσιτς στο συλλυπητήριο μήνυμά του για τον μακαριστό Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίο σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει: «Η αποχώρηση ενός ανθρώπου που έχει αφιερώσει όλη του τη ζωή στο να υπηρετεί τον Θεό, τους ανθρώπους και την ανθρώπινη ιδέα της φιλανθρωπίας είναι μια μεγάλη απώλεια για τους πιστούς και όλους εκείνους που τον σέβονταν. Τα συλλυπητήριά μου στους επισκόπους, τους μοναχούς, τους κληρικούς και τον πιστό λαό μας».
Συλλυπητήρια απέστειλε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ στην Ιερά Σύνοδο της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για την κοίμηση του Πατριάρχου Σερβίας Ειρηναίου. Στο μήνυμά του αναφέρει “Με βαθιά θλίψη, έμαθα για την κοίμηση του αγαπημένου μας αδελφού στον Κύριο. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Ειρηναίος, ο Πατριάρχης της Σερβίας, ήταν ένας σεβάσμιος και γνωστός χαρακτήρας της σύγχρονης Ορθοδοξίας. Μοιραζόμαστε τον πόνο που προκαλούνται από αυτή τη δύσκολη δοκιμασία και προσφέρουμε, εκ μέρους των Ιεραρχών, κληρικών και πιστών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας, αδελφικά συλλυπητήρια στα μέλη της Ιεράς Συνόδου και σε ολόκληρη την Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας. Προσευχόμαστε στον Χριστό, τον Κύριό μας, αυτόν που είναι η Ανάσταση και η Ζωή (πρβλ. Ιωάννης 11:25), για να αναπαύσει με τους δίκαιους την ψυχή του Πατριάρχη Ειρηναίου στο φως, την ειρήνη και την αγάπη της Αγίας Τριάδας».
Λίγη ώρα μετά την αναγγελία της κοιμήσεως του Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δαμπροβοσνίας κ. Χρυσόστομος τέλεσε Τρισάγιο για την ανάπαυση της ψυχής του μακαριστού Πατριάρχη στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην πρωτεύουσα της Σερβίας.
Tρισάγιο για την ανάπαυση του Πατριάρχου Σερβίας Ειρηναίου τέλεσε στην Ιερατική Σχολή «Αγίου Πέτρου» στο Τσετίνιγιε ο Σχολάρχης Πρωτοπρ. Γκόγικο Πέροβιτς στην Εκκλησία στην Ιερά Μονή στο Τσετίνιε.
Ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος Γκαβρίλοβιτς γεννήθηκε στο χωρίο Vidova κοντά στο Τσάτσακ της Σερβίας το 1930 και βαπτίστηκε με το όνομα Μίροσλαβ. Τελείωσε την εκπαίδευσή του στην πόλη Τσάτσακ και στη συνέχεια αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Βελιγραδίου. Αφού αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή εντάχθηκε στο στρατό. Μετά την επιστροφή του από το στρατό, διορίστηκε αναπληρωτής καθηγητής του σχολείου Prizren. Πριν αναλάβει καθήκοντα ως καθηγητής τον Οκτώβριο του 1959, στο μοναστήρι της Ρακόβιτσα, εκάρη Μοναχός με το όνομα Ειρηναίος από την Αυτού Αγιότητα τον Σέρβο Πατριάρχη Γερμανό.
Τον ίδιο μήνα στις 27 Οκτωβρίου 1959, στην εκκλησία της Ružica στο Kalemegdan, χειροτονήθηκε. Ενώ υπηρετούσε ως καθηγητής στο Θεολογικό Σεμινάριο στο Prizren, ήρθε για μεταπτυχιακές σπουδές στην Αθήνα. Το 1969 διορίστηκε διευθυντής της Μοναστηριακής Σχολής στη Μονή Ostrog, από όπου επέστρεψε στο Prizren και διορίστηκε πρύτανης της σχολής Prizren Το 1974, εξελέγη Επίσκοπος Μοραβίτσα. Ένα χρόνο αργότερα, το 1975, εξελέγη Επίσκοπος Νις όπου παρέμεινε για 35 χρόνια.
Στην Ιερά Σύνοδο των Επισκόπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, στις 22 Ιανουαρίου 2010, εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Πεκίου, Μητροπολίτης Βελιγραδίου και Καρλοβικίου και Πατριάρχης της Σερβίας.
Διαβάστε ακόμα:
Οικουμενικός Πατριάρχης: «Ο πολιός και σεβάσμιος Πατριάρχης Υμών κεκοίμηται!»
Σέρβος Πρέσβης: «Εξέχων Ιεράρχης που διακόνησε με αφοσίωση»
Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: «Ο ορθόδοξος κόσμος θρηνεί»
Συλλυπητήρια Πούτιν σε Βούτσιτς για την κοίμηση του Πατριάρχου Σερβίας
Πατριάρχης Μόσχας: «Χαιρόταν με όσους χαίρονταν και πενθούσε με τους πενθούντες»
ΥΠΕΞ: Βαθιά θλίψη για τον μακ. Πατριάρχη Σερβίας
Το συλλυπητήριο μήνυμα του Πατριάρχη Γεωργίας για τον μακαριστό Σερβίας
Η Εκκλησία της Ελλάδος συλλυπείται τον σερβικό λαό
Την Κυριακή 22 Νοεμβρίου η Εξόδιος του Πατριάρχη Σερβίας
Γ. Λόης: Ο Πατριάρχης Σερβίας μία χαρισματική προσωπικότητα
Μεγάλο κεφάλαιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας ο Πατριάρχης Ειρηναίος
Συλλυπητήρια Πατριάρχου Αλεξανδρείας για την εκδημία του μακαριστού Σερβίας
Συλλυπητήρια Πατριάρχη Ρουμανίας για την κοίμηση του Πατριάρχη Σερβίας
Τρισάγιο για τον Πατριάρχη Σερβίας στο Βελιγράδι
Τρισάγιο για τον Πατριάρχη στην Ιερατική Σχολή του Τσετίνιγιε
Συλλυπητήριο μήνυμα Προέδρου της Βουλής του Μαυροβουνίου
«Ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος που φύλαγε τη Σέρβικη Εκκλησία»
«Ήταν τιμή μου να σε γνωρίζω. Άνθρωποι σαν εσένα δεν θα μας αφήσουν ποτέ»
Πένθιμες καμπάνες στο Μαυροβούνιο για τον Πατριάρχη Σερβίας
Συνέντευξη του Πατριάρχη Σερβίας στη Μητρόπολη Νεαπόλεως
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.