23/05/2022 22/08/2022 Χωρίς καμία περαιτέρω επίσημη τοποθέτηση σχετικά με το ζήτημα της αποκατάστασης της ευχαριστιακής κοινωνίας μεταξύ του Πατριαρχείου Σερβίας και της μέχρι πρότινος σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων με την ονομασία «Αρχιεπισκοπή Αχρίδος», ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Σερβίας που πραγματοποιήθηκαν στο Σρέμσκι Καρλόβτσι και στο Βελιγράδι το διάστημα 15-21 Μαΐου 2022. του Νίκου...
23 Μαΐου, 2022 - 18:16
Τελευταία ενημέρωση: 22/08/2022 - 6:28

Πατριαρχείο Σερβίας: Οι αποφάσεις και οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου

Διαδώστε:
Πατριαρχείο Σερβίας: Οι αποφάσεις και οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου

Χωρίς καμία περαιτέρω επίσημη τοποθέτηση σχετικά με το ζήτημα της αποκατάστασης της ευχαριστιακής κοινωνίας μεταξύ του Πατριαρχείου Σερβίας και της μέχρι πρότινος σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων με την ονομασία «Αρχιεπισκοπή Αχρίδος», ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Σερβίας που πραγματοποιήθηκαν στο Σρέμσκι Καρλόβτσι και στο Βελιγράδι το διάστημα 15-21 Μαΐου 2022.

  • του Νίκου Οικονόμου / ope.gr

 

Στο σχετικό δελτίο τύπου που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος σήμερα, Δευτέρα 23 Μαΐου 2022, γίνεται, μεταξύ άλλων, μια απλή αναφορά στο συλλείτουργο που τελέστηκε την περασμένη Πέμπτη 19 Μαΐου 2022 στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι από τον Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφύριο και τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος κ. Στέφανο. Είναι αξιοσημείωτο ότι στο δελτίο τύπου, η Ιερά Σύνοδος αποκαλεί την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος ως «Μακεδονική Εκκλησία» και τον Αρχιεπίσκοπο κ. Στέφανο ως «Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος και Μακεδονίας».

Επίσης, η Ιερά Σύνοδος προέβη σε νέες αναγραφές στις Αγιολογικές Δέλτους του Πατριαρχείου Σερβίας, στην πλήρωση των χηρευουσών Ιερών Επισκοπών Δυτικής Ευρώπης και Σάμπατς και στην εκλογή νέων Βοηθών Επισκόπων. Επίσκοπος Δυτικής Ευρώπης εξελέγη ο Βοηθός Επίσκοπος Hvosho κ. Ιουστίνος και Επίσκοπος Σάμπατς ο Βοηθός Επίσκοπος Τόπλιτσα κ. Ιερόθεος. Παράλληλα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος και ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Μπάτσκας κ. Ειρηναίος εξελέγησαν ως νέα μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Ακόμη κατά την διάρκεια των εργασιών, συζητήθηκε η τρέχουσα κατάσταση της Ορθοδοξίας στο Κοσσυφοπέδιο, στο Μαυροβούνιο, στην Κροατία και σε άλλες χώρες. Επιπλέον στο επίκεντρο βρέθηκαν οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, ιδιαίτερα το θέμα των προσφύγων που έχουν καταφύγει σε περιοχές που βρίσκονται στην δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Σερβίας.

Η Ιερά Σύνοδος εξέτασε επίσης με τη δέουσα προσοχή τα φαινόμενα που θέτουν σε κίνδυνο και σε ορισμένες περιπτώσεις παραβιάζουν την ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, η Ιερά Σύνοδος ασχολήθηκε με το έργο της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης, του Μουσείου και των Αρχείων του Πατριαρχείου Σερβίας, καθώς και με το ζήτημα της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης, αναλύοντας προσεκτικά την τρέχουσα κατάσταση και προβλήματα. Στο πλαίσιο αυτό νέοι κοσμήτορες και σχολάρχες διορίστηκαν σε Θεολογικές και Ιερατικές Σχολές του Πατριαρχείου Σερβίας. Επίσης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ακούστηκε προσεκτικά η έκθεση για τις δραστηριότητες της Θεολογικής Σχολής του Αγίου Σάββα στο Libertyville των ΗΠΑ, και ελήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις για τη βελτίωση της διδακτικής διαδικασίας.

 

Την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος επισκέπτεται ο Πατριάρχης Σερβίας

Εν τω μεταξύ, ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος πραγματοποιεί κανονική επίσκεψη στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος από σήμερα μέχρι αύριο, 24 Μαΐου, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση που του απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Στέφανος. Ο Προκαθήμενος της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Στέφανο θα συλλειτουργήσουν στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Κλήμεντος Αχρίδος με αφορμή την εορτή των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων